Lezárult az aktív közösségi szerepvállalást célzó milliárdos EU-s projekt

MTI
Lezárult a települések önkormányzatai, kulturális intézményei és lakosai közötti kapcsolatok erősítését célozó, két éven át tartó Cselekvő közösségek projekt. A program csütörtöki záróeseményét Győrben tartották - közölte az akció kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-vel.
Az elmúlt években 18 megyében 434 település képviselőtestületi tagja és hivatali dolgozója, valamint további 18 helyszínről 305 település 401 közösségének 678 résztvevője kapcsolódott be az országos múzeumi, közművelődési és könyvtári terület összefogásával zajló fejlesztőprojektbe.

A települési képviselőtestületek tagjai és hivatali munkatársai számára 2017 júliusában kezdődtek azok a műhelynapok, amelyek a közösségfejlesztési folyamatot és a közösségi tervezés lépéseit is áttekintették, 2019 januárjában pedig a megyékben működő aktív közösségek megismerkedését, tapasztalatcseréjét szolgáló szakmai műhelymunka-sorozat indult el.

Az eredményeket összegző csütörtöki sajtótájékoztatót követő szakmai napon a településük értékeinek megőrzéséért, a fiatalok jövőjéért, az idősebbek megbecsüléséért munkálkodó közösségek képviselői találkoztak azért, hogy részletesen is bemutassák tevékenységüket.

A rendezvény egyik legfontosabb célja az volt, hogy fórumot teremtsen arra, hogy a szomszédságok, a települések közösségei megismerjék egymást a lokális kapcsolatok hálózattá szélesítéséhez.

A projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumában valósul meg a Széchenyi 2020 program keretében, három milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatással.
A továbbiakban is várjuk a nagyobb, EU-pénzből megvalósuló uniós fejlesztések eredménykommunikációját az uniosprojekt@portfolio.hu email címre, amely közleményeket térítésmentesen közzéteszünk a Portfolio Uniós források rovatának Projektek mellékletében.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF