Két nagy vidéki szennyvízprojekt indul EU-s pénzből

Portfolio
Két, nagy összegű vidéki szennyvízfejlesztési projekt indul összesen 16 milliárd forintnyi támogatással a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) terhére az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. irányításával - írja a Világgazdaság.
Az egyik beruházás az észak- és közép-dunántúli településeken, négy város (Bonyhád, Berhida, Devecser, Nagymányok), a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. és 16 községi önkormányzat összefogásával valósul meg 9,63 milliárd forintnyi EU-s pályázati támogatásból, amelyből 88,24%-ot áll konkrétan az EU költségvetése, a többit a magyar büdzsé finanszírozza. A pénzből a meglévő szennyvíztisztító telepeket korszerűsítik és bővítik, továbbá kiépítik a szennyvízcsatorna-hálózatot azokon a településeken, ahol még nincsenek. "A szakszerű tisztítás révén csökken a környezetterhelés és egészségesebbé válhat a lakókörnyezet" - emeli ki az NFP a fejlesztés kapcsán.

A másik, 6,67 milliárd forintos beruházás forrásainak 93%-át állja az EU költségvetése és a fejlesztéseket Báta, Bátaszék, Gyúró, Pincehely, Ráckeresztúr, Tapolca és Tordas önkormányzata valósítja meg az NPF konzorciumi vezetésével. Mivel a szóba forgó településeken nincs még megoldva a kommunális szennyvíz elevezetése, így a projektnek az a fő célja, hogy a szennyvízgyűjtő hálózat és a tisztítótelep kiépüljön.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF