EU-s projektet hajtasz végre? – 8 fontos változás lépett hatályba

Portfolio
A szakmai tapasztalatok és a felmerült egyéb módosítási igények alapján 2020 januárjában módosításra került az uniós támogatásból megvalósított fejlesztések legfontosabb keretjogszabálya, a 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet. A 7 helyen bekövetkezett változásokról egy összefoglaló is megjelent a hivatalos pályázati oldalon, de egy további lényeges változásra is felhívjuk a figyelmet.

2019. végén jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány 366/2019. (XII. 30.) Korm. rendelete, amely például módosította a szóban forgó 272/2014. (XI. 5.) kormányrendeletet. A kormányrendelet egyik lényeges módosítása, amely sok, kombinált termékre pályázó számára is fontos, hogy „a pénzügyi termékről a kérelem beérkezésétől számított harminc napon belül, a vissza nem térítendő támogatásról a rendelet 68. § (1) bekezdése szerinti határidőben kell döntést hozni oly módon, hogy a döntésekről a kedvezményezett egyidejűleg szerezzen tudomást, és a 81. § (3) bekezdése szerinti határidőben kell szerződést kötni.” Ez tehát azt jelenti, hogy konkrét támogatási döntési határidőt ír elő a visszatérítendő forrásokkal kapcsolatos támogatási kérelmek esetén is a kormányrendelet és össze kell várni a kétféle támogatási döntéssel kapcsolatos eredményt és egyszerre kell kiértesíteni a támogatást kérő céget.

A fentieken kívül a támogatást igénylőket és a kedvezményezetteket érintő legfontosabb módosítások a hivatalos összefoglaló alapján a következők:

  1. Az első változás az, hogy most már nem szükséges csökkenteni a megítélt támogatást az áfa-levonási jogosultságban vagy egyes beszerzett termékek, szolgáltatások áfa-kulcsában bekövetkezett változás, továbbá eltérő áfalevonási jogosultságú tevékenységek közötti költségátcsoportosítás eredményeként felszabaduló összeggel, ha ez az összeg nem éri el a 30 millió forintot és az irányító hatóság ezen összeg adott tevékenységen belüli átcsoportosításához előzetesen hozzájárul.
  2. Hatósági engedélyhez kötött építési beruházás esetén a támogathatósági, elszámolhatósági ellenőrzés szabályainak pontosítása. Ilyen beruházásoknál a mostani módosítás értelmében a támogatást igénylő, illetve a kedvezményezett a közbeszerzési dokumentumokat támogathatósági, elszámolhatósági szempontú minőségellenőrzés céljából az irányító hatóságnál nyújtja be a monitoring és információs rendszeren keresztül. Az irányító hatóság ezen közbeszerzési dokumentumok beérkezése után öt munkanapon belül küldi meg a támogathatósági, elszámolhatósági szempontú ellenőrzésről szóló nyilatkozatát.
  3. A kifizetési igénylés benyújthatósága vonatkozásában megállapított százalékos és összegszerű korlátok felülvizsgálata: a módosítás nyomán mostantól már a megítélt támogatás 10%-ánál kisebb kifizetési igénylés is benyújtható az utófinanszírozású projekteknél az IH-döntés alapján.
  4. Előírásra került, hogy a közszféra szervezetnek a támogatási előleg terhére október 15-ig pénzügyileg teljesített költségeket tartalmazó kifizetési igénylést november 1-ig elszámolásra be kell nyújtania. A módosítás célja az előleg rendeltetésszerű felhasználásának elősegítése, az elszámolások felgyorsítása annak érdekében, hogy a számlák mielőbb költségnyilatkozatba kerülhessenek. A módosítás segítheti azt is, hogy a magyar állam még november 1. előtt nagy tételben ki tudja küldeni az Európai Bizottságnak a számlákat kifizetés céljából és azok a legfeljebb 60 napos kiutalási időszak miatt még szilveszterig meg tudnak érkezni az állam számlájára.
  5. Az előirányzat felhasználási keretszámláról történő utalás feltételei felülvizsgálatra, bővítésre kerültek. Ezt a módosítást az indokolta, hogy a rendelkezésre álló szakmai tapasztalatok azt mutatták, hogy az átutalás teljesítése előtt jelentősége van annak is, hogy a támogató meggyőződjön arról, hogy a kedvezményezett nem áll különböző eljárások hatálya alatt. Így tehát ez a módosítás elősegíti a rendelkezésre álló európai uniós források szabályszerű, hatékony és eredményes felhasználását.
  6. A helyszíni ellenőrzésre vonatkozó szabályok pontosítása: itt például mostantól már jegyzőkönyvben rögzítésre kerül annak ténye is, ha a helyszíni ellenőrzéssel érintett kedvezményezett vagy képviselője a jegyzőkönyv aláírását megtagadja. Emellett pontosításra kerültek a helyszíni ellenőrzésről készült jegyzőkönyv kiegészítésének kedvezményezett részére történő megküldés szabályai is. Továbbá eltörölték azt a kötelező szabályt, hogy a képzési projektek, konferenciák, workshopot tartalmazó projektek, egyéb rendezvények helyszíni ellenőrzését (ha ezek a projekt lényegi elemét jelentik) mindig a rendezvény időpontjában kell megtartani.
  7. Kiegészítésre, pontosításra került a kifizetési igénylésben benyújtandó, elszámolható költségek valódiságát igazoló, valamint a szakmai beszámolót alátámasztó dokumentumok körét meghatározó melléklet: maga a melléklet kiegészítésre került a szakmai beszámolót alátámasztó dokumentumok körének meghatározásával.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF