Újabb 7200 magyar kapott milliárdos támogatást az Erasmus+ programból

Portfolio
Az Európai Bizottság ma közzétette az Erasmus+ programról szóló 2018. évi jelentését, amelyből kiderült, hogy Magyarországról összesen 17 919-en vettek részt 433 projekt keretében felsőoktatási, szakképzési, oktatási, ifjúsági és felnőttkori tanulással kapcsolatos mobilitási kezdeményezésekben, melyek együttesen közel 32 millió euró (kb. 10 milliárd Ft) támogatásban részesültek.

A legfontosabb magyar adatok

Ami a felsőoktatást illeti, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről és a Budapesti Corvinus Egyetemről utazott a legtöbb diák és oktató külföldre az Erasmus+ jóvoltából. A magyar főiskolai és egyetemi hallgatók és oktatók körében a legnépszerűbb három célország Németország, Spanyolország és Olaszország volt.

A 2017/18-as tanévben 7266 hallgató, gyakornok és felsőoktatási dolgozó utazott ki külföldre Magyarországról, Magyarországra pedig 9141 hallgató, gyakornok és felsőoktatási dolgozó érkezett külföldről. A program ezenfelül az oktatási intézmények, az ifjúsági szervezetek, a hatóságok és a vállalkozások közötti együttműködést is finanszírozta: összesen 395 magyarországi szervezet vett részt 79 együttműködési projektben, melyek közel 13 millió eurós (kb. 4 milliárd Ft) finanszírozást kaptak.

Összeurópai adatok

A jelentésből kiderül, hogy 2018 újabb rekordév volt a program életében, mely az év folyamán 2,8 milliárd eurós költségvetésből – 2017-hez képes 10%-kal több pénzből – gazdálkodhatott. 2018-ban az Erasmus+ program több mint 23 500 projektet finanszírozott, és összesen több mint 850 000 egyetemi és főiskolai hallgató, tanulószerződéses tanuló, tanár és ifjúságsegítő utazását támogatta.

A 2017/2018-as tanévben 470 000 egyetemi és főiskolai hallgató, gyakornok és előadó részesült ösztöndíjban a program jóvoltából – csaknem 10%-uk valamelyik Európai Unión kívüli partnerországba utazott, vagy ilyen partnerországból érkezett tapasztalatot szerezni.

Az egyetemi hallgatókon és munkatársakon kívül az Erasmus+ keretében 40 000 tanár és iskolai dolgozó, 148 000 szakoktatásban és -képzésben részt vevő tanuló, 8400 felnőttoktatásban dolgozó szakember, valamint 155 000 fiatal és ifjúságsegítő is támogatásban részesült. A program 199 sportprojektet is finanszírozott, és támogatta a rendkívül sikeres európai sporthetet.

Az Erasmus+ az európai oktatási térség 2025-ig történő megvalósítására irányuló kezdeményezést is támogatja: az „Európai egyetemek” kezdeményezés a felsőoktatási intézményeket segíti abban, hogy új és erős szövetségeket hozzanak létre.

Az Erasmus+ program és elődei 1987 óta biztosítanak lehetőséget a fiataloknak arra, hogy bizonyos időt külföldön eltöltve új tapasztalatokra tegyenek szert. Az elmúlt három évtizedben több mint 10 millióan vettek részt a kezdeményezésben, és szereztek meghatározó és életre szóló élményeket.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF