Itt a nagy EU-s terv: 170 milliós gyorssegélyt kaphat minden bajba került cég az államtól!

Portfolio
Átmenetileg fellazítaná az Európai Bizottság a szigorú állami támogatási szabályait a koronavírus helyzetre tekintettel és például azt javasolja, hogy a tagállamok anélkül adhassanak 500 ezer euróig terjedő állami támogatást a bajba került cégeknek, hogy azzal megsértenék a szabályokat.

Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa a most nyilvánosságra hozott anyagban azt rögzíti, hogy a felpuhított szabályok értelmében a legfeljebb félmillió eurós támogatást kaphatnának a cégek, amely például közvetlen támogatásokat és adókedvezményeket együttesen jelenthetne. Mivel a forint most éppen 345 körül jár az euróval szemben, így ez a korlát 172 millió forintnyi támogatást is jelenthetne a kisebb és közepes cégeknek.

Az uniós biztos jelzése szerint a tagállamoknak most elküldött javaslatcsomag azt is lehetővé tenné, hogy az államok garanciavállalást nyújthassanak a kereskedelmi bankok hiteleihez, illetve mind a magán, mind az állami cégek számára kamattámogatott hiteleket adhassanak. Sőt, a tervek szerint azt is lehetővé tennék, hogy a bankok közvetlenül a kkv-s ügyfeleiknek tudjanak finanszírozási támogatást nyújtani.

Arról, hogy az uniós állami támogatási szabályrendszert a lehetőségekhez képest maximálisan fellazítják, már múlt pénteken jelezték bizottsági illetékesek, amikor a kohéziós EU-s támogatások masszív átcsoportosítási tervét jelezték. 

Tegnap este pedig az eurózóna pénzügyminiszterek döntöttek lényeges költségvetési és garanciavállalási lépésekről, keretekről:

Vestager mai közleményében is benne van a teljes rugalmasság hangsúlyozása, így például a légiügyi cégek esetén megengednék, hogy ne csak 10 évben egyszer kaphassanak állami támogatást, hanem most a rendkívüli helyzetben akkor kaphassanak, ha például néhány éve már kaptak.

Vestager szavai szerint a teljes keretrendszer néhány nap alatt összeállhat és tagállami jóváhagyás esetén el is indulhat.

Arról, hogy idehaza milyen intézkedéseket lenne célszerű megfontolni a gazdaságpolitikának, illetve a német kormány miket jelentett be, alábbi cikkeinkben írtunk:

További részletek hamarosan.

Címlapkép forrása: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF