Rabigába hajtja az EU a mesterséges intelligenciákat

Portfolio
Az Európai Bizottság, az Európai Kutatási Térség országai és az érintettek együttműködve kidolgozták az irányelveket, amelyek támogatják az európai kutatóközösséget a generatív mesterséges intelligencia (MI) felelős használatában. A cél az, hogy ne öljék meg az innovációt, de korlátozzák az új technológia felhasználását, hogy azt ne használják etikátlan vagy jogsértő módon.

Az MI átalakítja a kutatást, hatékonyabbá téve a tudományos munkát és gyorsítva a felfedezéseket. Bár a generatív MI eszközök gyorsan és kényelmesen alkotnak szövegeket, képeket és forráskódokat, a kutatóknak és fejlesztőknek tudatában kell lenniük a technológia korlátaival is, beleértve a plágiumra való hajlamot, az érzékeny információk esetleges kiszivárogtatását vagy a modellek hibái miatt előforduló adattorzulásokat.

A generatív MI elterjedését számos intézményi reakció követte. Míg az EU az AI Act-tel globális vezető szerepet tölt be az MI termékek szabályozásában, számos európai akadémiai intézmény és szervezet kidolgozta saját irányelveit a generatív MI használatával kapcsolatban. Az Európai Európai Kutatási Térség Fórumának képviselői, beleértve az EU tagállamokat, a Horizon Europe társult országokat és egyéb kutatási és innovációs érdekelt feleket, célja egy olyan iránymutatás kidolgozása volt, amely egységes szabályozást hozhat az érintett kutatási szervezeteknek – írja közleményében az Európai Bizottság.

A mesterséges intelligencia jelentette lehetőségekről, aggályokról és kihívásokról részletesen szó lesz szakmai programunkon.

A technológia gyors terjedése miatt, amely a tudomány minden területén megfigyelhető, ezek az ajánlások a kulcsfontosságú problémákra és a lehetőségek kiaknázására koncentrálnak. Az irányelvek a kutatási integritás elveire támaszkodnak, és segítséget nyújtanak a kutatóknak, kutatási szervezeteknek és az ő finanszírozóiknak, hogy Európában egységes szabályozáshoz alkalmazkodjanak. Az új irányelveket meghatározó elvek a már létező keretrendszereken, mint például az Európai Kutatási Integritás Etikai Kódexán és az etikus MI irányelveken alapulnak.

A legfontosabb közös irányelvek az alábbiak:

  • A kutatók tartózkodjanak attól, hogy érzékeny tevékenységekben, mint például a szakmai véleményezés vagy az értékelés során generatív MI eszközöket használjanak, és tiszteletben tartják a magánélet, a titoktartás és a szellemi tulajdon jogait.
  • A kutatási szervezeteknek elősegíteniük kell a felelős generatív MI használatát, és aktívan figyelemmel kísérniük kell, hogyan fejlesztenek és használnak ilyen eszközöket a szervezetükben.
  • A finanszírozó szervezeteknek támogatniuk kell a felhasználókat a generatív MI átlátható használatában.
  • Mivel a generatív MI folyamatosan fejlődik, ezért az irányelveket a rendszeresen végrehajtott értékelések alapján frissítik majd a tudományos közösség és az érintettek tagjai.

„Elkötelezettek vagyunk az MI jelentette innováció mellett. Igyekezünk felépíteni egy virágzó MI ökoszisztémát Európában. Ezekkel az irányelvekkel arra ösztönözzük a kutatóközösséget, hogy használja fel a generatív MIt a tudomány európai felgyorsítására és alkalmazására a társadalom és mindnyájunk javára” – jelentette ki az irányelvekről Margrethe Vestager, az EB alelnöke.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF