Pénz áll a házhoz az Intelnél, egyenesen a Fehér Házból érkezik
Üzlet

Pénz áll a házhoz az Intelnél, egyenesen a Fehér Házból érkezik

Portfolio
Az Intel 8,5 milliárd dollár támogatást kapott a Fehér Háztól a CHIPS Act keretében, ami az amerikai félvezetőgyártás előmozdítását célozza. A vállalat emellett további 11 milliárd dollár kölcsönre is számíthat - közölte a Cnbc. A befektetők kedvezően fogadták a hírt, több mint 3 százalékos pluszban indíthatja majd a napot az Intel.

Az Intel 8,5 milliárd dolláros támogatást kapott a Fehér Háztól a CHIPS Act keretében. Ez a lépés része annak a törekvésnek, amelyet a Biden-adminisztráció hajt végre annak érdekében, hogy az Egyesült Államokban felpörgesse a félvezetőgyártást. Emellett az Intel további 11 milliárd dollár kölcsönt is igénybe vehet a 2022-ben elfogadott CHIPS and Science Act alapján.

Gina Raimondo, az amerikai kereskedelmi miniszter kiemelte, hogy ezek a források kulcsszerepet játszanak abban, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet tölthessen be az innováció terén, különösen a félvezetők gyártásában.

Az Intel és a Fehér Ház közleménye szerint az egyezség még nem végleges és változhat.

Az Intel hosszú ideje fontos szereplője az amerikai félvezetőiparnak, fejlesztéseivel számos PC-t és adatközponti szervert lát el. Azonban versenytársai, mint például az Nvidia, az AMD és a Qualcomm előrébb járnak bizonyos területeken. Ennek ellenére az Intel egyedülálló pozíciót foglal el az iparágban, mivel nem csak chipeket tervez, hanem saját gyárakkal is rendelkezik ellentétben versenytársaival (az AMD és az Nvidia például nem rendelkezik gyárral, ők megtervezik a chipeket, majd a terveket rendszerint a tajvani TSMC-hez küldik az eszköz legyártására).

A tajvani TSMC dominálja jelenleg a félvezetőgyártást világviszonylatban, ami a kínai-tajvani feszültségek miatt igencsak kockázatos. A CHIPS törvény célja részben ennek a függésnek az ellensúlyozása volt; közel 53 milliárd dollár ösztönzőt kínálva amerikai technológia fejlesztésére és gyárak építésére belföldön. Az Intel már jelezte, hogy e forrásokat több államban található gyárakra és kutatóközpontokra fordítja majd.

Az Intel jelenleg Ohióban épít gyárat több mint 20 milliárd dollárból. Ez az üzem várhatóan 2027 vagy 2028 körül kezd termelni. Az Intel azt is közölte, hogy Arizonában és Új-Mexikóban is bővíti tevékenységét.

Pat Gelsinger vezérigazgató szerint az ohiói létesítmény kiemelt szerepet fog játszani mesterséges intelligencia chipek gyártásában, és az Intel mellett további cégek számára is lehetőséget biztosíthat AI chipek előállításra.

Más vállalatok is részesültek már a CHIPS Act által biztosított finanszírozásból, mint például a GlobalFoundries, Microchip és BAE Systems. A TSMC-nek is ígértek támogatást egy arizonai üzemhez, amely Apple- és AMD-chipeket fog gyártani.

A bejelentés hatására a nyitás előtti kereskedésben felpattant az Intel árfolyama, amely így 43,5 dolláron, a tegnapi záróárnál 3,3 százalékkal magasabban indíthatja a kereskedést.

intel0320

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
tiktok