Kiderült: mindenki ráugrott a mesterséges intelligenciára a régiónkban

Kiderült: mindenki ráugrott a mesterséges intelligenciára a régiónkban

Közép-Európában már minden harmadik szervezetnek közvetlen tapasztalata van a generatív mesterséges intelligenciával, és mindössze a vállalatok négy százaléka várja passzívan, hogy a versenytársak tegyék meg az első lépést. A régióban négyből három pénzügyi vezető (73%) véli úgy, hogy az AI fontos a vállalatuk stratégiája szempontjából. A Deloitte CFO felmérése szerint a megkérdezett pénzügyi vezetők fele költségcsökkentést vár a mesterséges intelligencia bevezetésétől. A banki AI alkalmazásokról a Portfolio Financial IT rendezvényén kiemelten lesz szó. Regisztráció és részletek itt! 

Új területre törne be az Apple

Új területre törne be az Apple

Az Apple saját mesterségesintelligencia-chipek kifejlesztésén dolgozik adatközponti szerverekhez – derül ki a Wall Street Journal jelentéséből. Az ACDC névre keresztelt projekt már több éve folyik a partner Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) társasággal, de nem tudni, hogy mikor, vagy hogy bemutatásra kerül-e a projekt.

Nagy Márton szerint az AI kitörési pont lehet,

Nagy Márton szerint az AI kitörési pont lehet, "nemzeti nyelvi modellek" épülhetnek

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter megbeszélést folytatott a Microsoft képviselőivel, köztük Robert Ivanschitz-cal, a cég jogi és vállalati ügyekért felelős vezető jogtanácsosával - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az NGM szerint a fejlett technológiák, mint az AI, az 5G vagy a Big Data kitörési pontot jelenthetnek Magyarország számára. Az AI banki felhasználásáról szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén, regisztráció és részletek itt! 

Mentorok segítik a fiatal vállalkozókat a GEN Z Fest-en

Mentorok segítik a fiatal vállalkozókat a GEN Z Fest-en

A Portfolio Csoport idén tavasszal is megrendezi a GEN Z Fest-et: május 9-én az Akváriumban a fókusz újra a mesterséges intelligencián, a pénzügyeken, a környezetvédelmen és a jövő kihívásain lesz. A fesztivál Delfinek között című programjában három mentor várja a fiatal felnőttek vállalkozásait és ötleteit, hogy egy 15 perces pitchet követően tanácsokkal és megoldási javaslatokkal támogassák őket. A jelentkezés május 6-án zárul!

Személyes adatokat hallucinált, megtámadták a ChatGPT-t

Személyes adatokat hallucinált, megtámadták a ChatGPT-t

A Microsoft által támogatott OpenAI hétfőn az osztrák NOYB non-profit érdekvédelmi csoport adatvédelmi panaszának célpontjaként találta magát, mert állítólag nem javította ki a generatív AI chatbotja, a ChatGPT által szolgáltatott helytelen információkat, amelyek sérthetik az uniós adatvédelmi szabályokat.

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

Tényleg elveheti a munkánkat a mesterséges intelligencia, pedig most még sokat hallucinál

Tényleg elveheti a munkánkat a mesterséges intelligencia, pedig most még sokat hallucinál

Exponenciálisan bővülnek a mesterséges intelligencia által teremtett lehetőségek a cégek számára, és mint ilyen, túl közelről nézve nem látjuk jól e jelenség természetét. A Portfolio keddi AI in Business 2024 konferenciájának az első panelbeszélgetése arról szólt, hogy néz ki távolabbról nézve AI-jelenség, és milyen hatással lesz a munkaerőre. Elhangzott: az emberek többségének újra kell gondolnia a karrierjét, és kitalálni, hol tud olyan értéket teremteni, amire a mesterséges intelligencia nem képes. Különösen is veszélyben van a jogászok, könyvelők, újságírók munkája, de a kezdő informatikai tesztelők és fejlesztők sem lehetnek nyugodtak.

Elárulta a McKinsey, mivel érdemes kezdeni a mesterséges intelligencia bevezetését

Elárulta a McKinsey, mivel érdemes kezdeni a mesterséges intelligencia bevezetését

Óriási hatékonyságnövelést érhetnek el azok a cégek, amelyek képesek a mesterséges intelligencia segítségével változtatni az üzleti modelljükön, nagyon nem mindegy azonban, mivel kezdjük az AI bevezetését. A legjobb megvalósítás kulcstényezőiről beszélt nyitóelőadásában a McKinsey két szakértője a Portfolio keddi AI in Business 2024 konferenciáján, két rövid távú, quick win típusú és szintén két, a hosszú távú célok megvalósítását szolgáló terület kiválasztását ajánlva a hallgatóság figyelmébe.

Felül tudja múlni a Mesterséges Intelligencia a Természetes Hülyeséget?

Felül tudja múlni a Mesterséges Intelligencia a Természetes Hülyeséget?

Érdekes és egyben igen izgalmas időszakon vagyunk túl. Kicsit több mint egy éve tört fel az első gejzír, és azóta számtalan Mesterséges Intelligencia megoldás került a piacra, együttesen cunamiként söpörnek végig a vállalatok életében és a hétköznapjainkban is egyaránt. Mostanra talán már túl vagyunk az első sokkon és a velejáró kapkodásokon is. Sokan gondolták azt, hogy elegendő lesz csak „kirúzsozni” az őskori megoldásaikat, és üzleti folyamataikat, azaz új köntösbe helyezve azokat, bízva abban, hogy ennyi elegendő lesz a túléléshez. Mára már nem kérdés, hogy ha egy mamutot kirúzsozunk sajnos az ugyanúgy mamut marad és kihalásra van ítélve. Ennyi biztos, hogy nem lesz elegendő az életben maradáshoz. Erről a témáról ad elő Sustainable Tech konferenciánkon Achilles Georgiu, innováció menedzsment szakértő.

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

Májusban kiderül, mennyire állnak készen a magyar cégek az AI használatára

Májusban kiderül, mennyire állnak készen a magyar cégek az AI használatára

Aki a digitális világban versenyképes vállalatot akar vezetni és felelősen gondolkodik, annak nem lehet kérdés, hogy meg kell teremteni az üzlet, a technológia és a jog közös nyelvét, egyszerűen kötelezővé vált, hogy ezek a területek tudjanak kommunikálni egymással. Mára annyira együtt mozognak és egymásra vannak utalva, hogy külön-külön lassan értelmezni sem lehet őket. A Digital Compliance by Design & Legaltech Konferencián 2024. május 8-án kiderül, hogy a hazai vállalatok mennyire mondhatók naprakésznek, kihasználják-e az innováció és azon belül is az MI lehetőségeit a vállalati versenyképesség növelése érdekében, és mit kell a vállalatvezetőknek a jogból és a technológiából esszenciálisan megérteniük ahhoz, hogy a tevékenységük jogszabálykövető módon történjen.

Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Sokan féltik a munkájukat, a pozíciójukat a mesterséges intelligenciától (MI), amely egyre jobb eredményeket ér el a vállalati hatékonyság támogatásában, a manuális munkafolyamatok kiváltásában, ami önmagában is feszültségeket gerjeszthet egy munkahelyen. Mindeközben a munkavállalók félelme az egyik legnagyobb kerékkötője is lehet az MI-projektek sikerének. "A mesterséges intelligenciára nem szabad úgy tekinteni, mint egy tőlünk függetlenül létező, romboló erőre. A mesterséges intelligenciát tulajdonképpen mi, emberek hoztuk létre és a mi feladatunk, hogy az érdekeink mentén kordában tartsuk" - véli Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie vezető ügyvédje. Szerinte a mesterséges intelligencia egy számítástechnikai alapú munkaerő, amivel a munkavállalóknak együtt kell dolgozniuk és a cél az optimális feladatmegosztás az emberi és a gépi képességek mentén. Az AMI-megoldások bevezetésével egész napos konferencián foglalkozunk április 23-án, AI in Business rendezvényünkön. Regisztráció és részletek a rendezvényről itt!

Új csalási módszerek terjednek, egyre több a

Új csalási módszerek terjednek, egyre több a "disznóvágás-átverés"

A bűnözők egyre gyakrabban használnak olyan modern technológiákat, mint az AI, hangklónozás és az AI-chatbotok, hogy hamis ürügyekkel vegyék rá a fogyasztókat arra, hogy pénzüket átutalják számukra - derül ki a Visa globális jelentéséből. A mesterséges intelligencia üzleti hasznáról, a kibervédelemben betöltött szerepéről is szó lesz április 23-ai AI in Business rendezvényünkön. Regisztráció itt! 

Mennyit profitálnak most a hazai cégek az AI előnyeiből?

Mennyit profitálnak most a hazai cégek az AI előnyeiből?

Hatalmas időnyomás érzékelhető üzleti oldalról, hiszen ma kell megtervezni a jövő projektjeit és kialakítani a holnap környezetében való hatékony működés kereteit. Ebben az egyik legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy egy folyamatosan változó digitális szabályozási környezetben kell működniük a vállalkozásoknak és folyamatosan tájékozottnak is kell maradniuk. Idén a témában először szervez közös szakmai párbeszédet a Portfolio és a Wolters Kluwer: 2024. május 8-án a Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencián kiderül, hogy a hazai vállalatok mennyire mondhatók naprakésznek, kihasználják-e a digitális innováció által biztosított eszközök és azon belül is az AI lehetőségeit a vállalati versenyképesség növelése érdekében.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.