Mit mutat az MACD?

Portfolio
Az MACD (moving average convergence divergence) az egyik legegyszerűbb trend követő indikátorunk, amely az 1960-as debütálása óta nagy népszerűségre tett szert, így technikai elemzésekben szinte mindig a grafikonok alatt találjuk. Az MACD viszonylag későn ad jelezést a befektetőknek, viszont az indikátor szignáljai megbízható kereskedési jelnek számítanak. Használata során segít a trend felismerésében, illetve annak megerősítését is szolgálja.

1 2 3

Mit mutat az indikátor:.
Az MACD három mozgóátlag mozgását tükrözi. Maga az indikátor két, jellemzően 12 és 26 napos exponenciális mozgóátlag (EMA) különbözete, amit kiegészít egy szignálvonal is, amely az előzőekben kalkulált MACD 9 napos exponenciális mozgóátlaga. Minél rövidebb átlagokat használunk, annál érzékenyebb lesz az indikátor, és annál hamarabb reagál a piaci változásokra. Az előbb említett 12-26-9-es beállításon kívül népszerű még a 8-17-9-es paraméter is.

Az MACD-t alkotó két exponenciális mozgóátlag (EMA) közül a 12 napos (kék vonal) a gyorsabb, még a 26 napos a lassabb (piros vonal). A mozgóátlagokon alapuló kereskedési stratégiákban nagy jelentőségű a két átlag kereszteződése. Ha a gyorsabb vonal alulról metszi a lassabbat az vételi jelzés, még ennek ellenkezője eladási szignált ad. Lévén az MACD vonal az előbb említett két átlag különbözete, így amikor azok metszik egymást, akkor keresztezi az MACD a 0-val jelölt középvonalat. A középvonal áttörése ebből kifolyólag meghatározó jelzése az indikátornak, amelyről a későbbiekben még szót ejtünk.

A BUX grafikonján jól látható a két exponenciális mozgóátlag és az MACD együttmozgása, valamint az, hogy az MACD lényegében a két exponenciális mozgóátlag távolságát méri. A pozitív tartományban tartózkodó MACD azt jelzi, hogy a 12 napos EMA a 26 napos fölött van, még a negatív tartományban tartózkodó MACD esetében a 12 napos EMA a 26 napos alatt van.

1 2 3

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF