Jelzőzászló a kereskedésben

Portfolio
A tőzsdei árfolyamok nem egyenes vonal mentén haladnak, az emelkedő és a csökkenő hullámokat folyamatosan korrekciós vagy konszolidációs szakaszok tarkítják. A zászló formáció ezeknek a trendet megszakító jelenségeknek köszönhetik kialakulásukat.
Zászló alakzat kialakulása
A zászló alakzatok általában egy meredek trendet követően alakulhatnak ki. Az árfolyam felfutását vagy csökkenését egy korrekciós szakasz követi, ahol kis mértékben a trenddel ellentétesen halad az árfolyam, mintegy erőt gyűjtve a további trend irányú mozgáshoz. A zászló formáció ebből következően, két trend irányú, lehetőleg párhuzamos szakaszból, és a közöttük lévő korrekciós szakaszból áll, amely magát a zászlót formázza.

Az alakzatok többségének kialakulásához több hét, vagy esetleg pár hónap is szükséges, ezzel szemben a zászló formációk létrejöttéhez akár egy hét-két is elégséges. Amennyiben a trend irányú szakaszt követő korrekció (ami lényegében maga a zászló) 4 hétnél tovább tartana, akkor élhetünk a gyanúval, hogy nem egy kis korrekcióval, hanem akár trendfordulóval állunk szemben, ezért ilyenkor ne keressük a zászlók adta beszállási szignálokat. A zászló alakzatok további jellegzetessége, hogy a trend folytatódását jelzik, így a kitörést kizárólag trend irányba várjuk.

Figyeljünk a forgalomra!
A korrekciós szakasz emelkedő piac esetén általában egy rövid, enyhén eső trendcsatorna, míg csökkenő árfolyamoknál szintén egy rövid, de enyhén emelkedő trendcsatorna lehet. Az alakzat formálódása során kísérjük figyelemmel a forgalom változását is: a konszolidációs szakaszt megelőzően magas forgalom a jellemző, ami az alakzat formálódása közben egyre inkább csökken. A kitöréshez társuló forgalomváltozás emelkedő és lefelé tartó trend esetén más-más lehet. Az árfolyam emelkedése esetén a kitöréssel párhuzamosan újra ugrásszerűen megnő, míg a csökkenő árfolyamokhoz nem feltétlenül társul magas forgalom, esetleges csökkenés is elképzelhető.

Kitörés és célár
A zászló alakzatból fölfelé történő kitörés esetén a lokális csúcshoz kapcsolódó ellenállás áttörése adja a vételi szignált, míg lefelé történő kitöréskor a mélyponthoz kapcsolódó támasz áttörése adja az eladási jelzést. A zászló alakzat, vagyis a korrekciós szakasz a tapasztalat szerint a trend felénél szokott kialakulni, általában itt "gyűjt erőt" a részvény a trend további folytatásához. Ebből kiindulva, a konszolidációt megelőző trend magasságát a kitörés helyére vetítve megkapjuk a folytatódó trend célárfolyamát.

A zászló alakzatot jellemzően napi grafikonon azonosítjuk, de napon belüli 60 vagy 30 perces grafikon esetén is van jogosultsága a formáció vizsgálatának. A BUX alábbi 60 perces grafikonján egymás után 2 zászló formációt is megfigyelhetünk.

A zászló alakzat egyik speciális formája az árboczászló, ahol a konszolidációs szakaszt egy kisebb háromszög alkotja. A forgalomváltozás, a kitörés és a célárfolyam meghatározása a korábban ismertetett módon történik itt is.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF