Öt technológia, amit minden kkv használni fog 5 év múlva

Portfolio
A magyar kkv-k jövője múlik azon, hogy a digitalizáció útjára lépnek, vagy a múltban ragadnak, és a külföldi cégek idővel felfalják a piacukat. Öt olyan technológiát szedtünk össze, amelyek minimális befektetéssel is sokat segíthetnek egy kkv versenyképességén.

Szupergyors internet

Manapság már egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nettel rendelkezik egy cég. Nagyban lassíthatja a munkát, ha csak csordogálnak a byte-ok a vonalakon vagy a mobilnet-hálózaton. Szerencsére egyik területen sem állunk rosszul, ugyanis a vonalas internetre egyrészt rengeteg uniós pénzt költ állam, és már a 2020-as uniós cél előtt, a tervek szerint 2018-ra mindenhol elérhető lesz a szélessávú (legalább 30 Mbps-os) internet. Másrészt a mobilnetben a világ harmadik leggyorsabb hálózatával rendelkezik Magyarország. Ha lassú vagy nem megbízható a céges neted, akkor itt az ideje szolgáltatót váltani!

Távmunka

Manapság már a kkv-k is egyre többször engedélyezik, sőt, egyenesen támogatják az otthoni munkavégzést. Ez olcsóbb a cégnek, kényelmesebb a munkavállalónak, ráadásul sok kutatás szerint egyenesen jobban dolgoznak otthonról az alkalmazottak. A távmunka egyik legnagyobb hátránya azonban, hogy a kollégák nem tudnak egymással szemtől-szembe beszélgetni, ezért hatékony és olcsó megoldást kell találni a kommunikációra. Ezért sokszor már a kkv-k is igénybe veszik a Viber, a WhatsApp, a Hangouts a Facebook vagy éppen a Skype többnyire ingyenes szolgáltatásait. A mobil munkát végzőknek (fuvarosok, ügynökök, kiszállítók stb.) ezek csak mobilnet előfizetéssel működnek, ezért érdemes olyan üzleti csomagokban gondolkodni, amelyek mindkét típusú netkapcsolatra kínálnak alternatívát.

Mobilapp+okostelefon+net=költségcsökkentés

Egy jó minőségű okostelefon, egy ingyenes mobilapp és egy gyors mobilnet-kapcsolat nemcsak a hangalapú kommunikációt képes kiváltani. Gondoljunk csak arra, hogy például egy fuvarozással foglalkozó mikrovállalkozónak külön navigációs eszközre (GPS-re) volt szüksége, ma ugyanez megoldható mobilnettel és például a Vaze-zel vagy a Google Maps-szel. De a digitális fényképezőgép helyett is tökéletes egy magasabb kategóriás mobiltelefon, a képeket pedig gyorsan tovább is lehet küldeni. De akár egy közösen szerkesztett munkanaptárban időpontokat vagy kiszállítási címeket is hatékonyan egyeztethetnek a kollégák, és azt se felejtsük el, hogy természetesen a céges levelezés is elérhető mobilon keresztül.

Havidíjas irodai szoftverek

Sok kkv a mai napig megveszi az irodai szoftvercsomagok licencét, ami jellemzően év elején egyetlen nagyobb kiadásként jelentkezik a cégnél. Ez egyrészt sokkszerűen hathat egy kisebb likviditású vállalatra, másrészt ha mégsincs szükség például annyi számítógépen az adott szoftverre (valaki elmegy a cégtől/változik a profil), akkor feleslegesen fizették ki a licencet egész évre. Erre jelent megoldást az a rugalmasan változtatható, jobban tervezhető megoldás, amikor a szoftvereket havidíjas alapon veszi meg egy cég.

A kibervédelem is alap lesz

A hackerek egy-egy jól irányzott támadással könnyen összedöntenek egészen nagy cégeket, ugyanakkor a kisebb vállalatoknál még nagyobb kockázatot jelenthet egy sikeres támadás. Visszaélésre alkalmas adatokat, banki belépőket, céges jelszavakat lophatnak el észrevétlenül, ha a cég nem rendelkezik professzionális védelemmel. Szerencsére a távközlési szolgáltatók nagy része már kínál olyan csomagokkal, amelyekben ilyen szolgáltatás is helyet kap.

A cikk megjelenését a Magyar Telekom, a kis- és közepes vállalkozások szakértő partnere támogatta.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF