Ilyen lesz a szex a jövőben - Találkozni sem kell majd hozzá?

Portfolio
Nem kérdés, hogy a technológiai innováció hatással van az emberi kapcsolatokra, ezt nap mint nap tapasztaljuk a saját bőrünkön. Ez alól a szexualitás sem lesz kivétel a jövőben. Egy új iparág van kialakulóban, a szextech, amiről sokaknak elsőre a robotszeretők és a virtuális valóság-pornó jut eszébe, de valójában ez a fejlődő terület nagyban túlmutat a testiségen. A szextech szakértőjét, Bryony Cole-t kérdeztük, aki az idei Brain Bar egyik kiemelt előadója lesz.
Mióta foglalkozik a szextech területével és honnan jött az ötlet, hogy a szakértője legyen?

Mindig is érdekelt az emberi és a technológiai fejlődés, illetve hogy a kettő milyen kölcsönhatásban van egymással. Hat évvel ezelőtt költöztem New Yorkba az ausztrál Melbourne-ből, a Yammer nevű cég dolgozójaként (egy vállalati közösségi média szolgáltatást kínáló vállalat), amit a Microsoft 1,2 milliárd dollárért vásárolt fel később. Ezt követően már a Microsoft kötelékében töltöttem be vezető pozíciót, majd több vállalati technológiával foglalkozó cég alkalmazásában álltam, mielőtt a saját utam kezdtem járni.

A technológia és a szexualitás összefonódásával azt követően kezdtem el foglalkozni, hogy elolvastam egy kutatást a következő 30 év éjszakai életéről. Elgondolkodtam, hogy hogyan változhat meg a családok felépítése, a szerelembe esés, a randizás, amikor a technológia fejlődésnek köszönhetően már nem lesz mindenáron szükség személyes kontaktusra a való életben. A technológia világa és az üzleti szereplők között nincs igazán diskurzus arról, hogy a technológiának milyen hatása lesz az intimitásra. Ezt látva elindítottam a "Future of Sex" podcast-sorozatot, amivel a szextech bekerült a közbeszédbe és azóta is kutatom, hogy az innovációk hogyan befolyásolják a viselkedést és az emberi fejlődést. A téma nagy lendületet kapott, az iparág növekedni kezdett és elkezdtem globális eseményeket szervezni. Ma már ott tartunk, hogy negyedévente tartunk "hackathonokat" szextech tematikában és elindítottuk az első akcelerátor programunkat.

Ha a szex jövőjéről beszélünk, akkor a legtöbb embernek a VR-pornó és a szexrobotok jutnak az eszébe. Pontosan mit takar a szextech ezeken túl? Melyek a legígéretesebb innovációk, irányok?

Amit az emberek általánosságban a szextechről tudnak, az a három terület, ami a médiában dominál: a szexrobotok, a VR-pornó és a vibrátorok. Emiatt mindenki meg van győződve róla, hogy a szextech csak az orgazmusról szól. De a valódi potenciál messze túlmutat a robotbarátnőkön, a virtuális valóságban történő randevúkon és a szexjátékokon. A technológia forradalmasíthatja a szex edukációját, fejlesztheti az intimitási készségeket, segíthet a nemi indentitás, a bűnözés, a gyógyászat területén, sokféleképpen javíthatja a szexuális életünket. Véleményem szerint a legígéretesebb fejlesztések pont olyan területeken vannak, amelyeket gyakran lenéznek és amiről keveset beszélünk, ilyen a fogyatékkal élők, az idősebbek, vagy az elzárt vidékeken élők igényei.

Bryony előadását meghallgathatja a május 30-31-én a Brain Baron.

Mire használható még a virtuális valóság a szextechben?

A virtuális valóság alkalmazásának egyik legizgalmasabb területe, hogy a szexuális oktatás új módszereit fedezték fel vele az elmúlt években. A szexuális edukáció jövőjét a gyakorlati és a visszacsatolással ellátott technológia jelenti, a játékok, az érintőképernyő és a virtuális valóság segítségével. Az olyan oldalakon, mint például virtualsexology.com órákat tudnak venni a férfiak, hogy jobb szeretők lehessenek és kínál programokat nőknek is, amelyeket szexteraputák bevonásával fejlesztették ki.

Hogyan változik meg a randizás és az emberi kapcsolatok a szextech innovációinak köszönhetően? Nem lesznek az emberek még magányosabbak és elszeparáltabbak a technológia miatt? Elképzelhető, hogy más jellegű kapcsolatok alakulnak ki, hogy egyszer általánosan elfogadottak lesznek a robotszeretők, a házasságok robotokkal, vagy a virtuális megcsalás?

A jelenlegi fejlettségi szintjük mellett, a hangfelismerő technológiával és a mesterséges intelligenciával, a most piacon lévő robotok tulajdonképpen csak babák, szofisztikált technológiával megtoldva. A babák nem irányítják magukat és nem tudnak szabadon mozogni, olyan értelemben, ahogy a robotokat definiáljuk. Végül a robotok képesek lesznek majd önálló cselekedetekre, de ez új kihívásokat és veszélyeket is jelent. És nem biztos, hogy annyival csábítóbbá teszi majd a terméket a fogyasztók számára, amennyi problémát ki kell küszöbölni ehhez. Kivéve természetesen ha plusz funkciókkal lesznek felruházva, például képesek lesznek a háztartási feladatok ellátására is és segítenek a ház körüli teendőkben, vagy akár a főzésben.

A legnagyobb hatású és leginkább megjósolható trend a robottechnológiával kapcsolatban az az, hogy a mesterséges intelligenciával érzelmeket és empátiát kapnak. Néhány ember számára, akik például traumán estek át, fogyatékkal élnek vagy a külvilágtól elzárva (és nehezen tudnak egy másik emberrel kapcsolatot teremteni), csábító alternatíva lehet. Japánban, Kínában és Franciaországban már hallani robotokkal kötött házasságokról. Ahogy a technológia tovább fejlődik, a társadalom felzárkózik és az addig abnormálisnak tekintett dolgok szélesebb körben elfogadottá válnak. A kulturális változásokra láttunk példákat a történelemben, például mostanság a randiappok megjelenésével, amiket kezdetben mindenki furcsának tartott, de ma már tömegek mindennapi életének része.

Mekkora jelenleg a szextech-iparág és milyen nagyra nőhet?

A becslések szerint 2020-ra 20 milliárd dolláros üzlet lehet, de ez egy konzervatív előrejelzés, vannak, akik ezer milliárd dollárokat látnak benne. Személy szerint annyit érzékelek, hogy a szektor iránt erősödik az érdeklődés. A szextech-vel foglalkozó New York-i szervezet nőtagjainak száma egy év alatt 30-ról 100 főre növekedett és a médiában is egyre többet foglalkoznak a témával.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A Brain Bar médiatámogatója a Portfolio Csoport.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF