Utazni fogunk a nyáron, mintha nem lenne holnap

Portfolio
Erős nyarat vár a Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary, véleménye szerint utazni akarnak az emberek, függetlenül a háborús helyzettől, a magas olajártól vagy az inflációtól.

A legnagyobb európai diszkont légitársaság vezetője júliusra, augusztusra és szeptemberre várja a csúcsszezont – mondta el a Bloombergnek adott interjújában. Véleménye szerint a magas olajár az év vége felé kezd majd hatni a keresletre, de hozzátette, hogy ha a fogyasztók visszafogják a költekezést, az relatíve kedvez a diszkont légitársaságoknak, mert őket részesítik inkább előnyben.

A hosszú távú kilátások azonban nem olyan fényesek, ha az olajárak magasan maradnak, akkor a következő télen ijesztő lehet a helyzet. Az energia iránti kereslet emelkedik, az európai gazdaságok teljesítményét valamelyest aláássák a magas olajárak, és a kínálati oldal szűkössége az energiapiacon, miközben recessziós kockázattal nézünk szembe.

A Ryanair üzemanyag-szükségletének 80 százalékát fedezte a márciusban záruló pénzügyi évére hordónkénti 63 dolláros olajár mellett, ami véleménye szerint versenyelőnyt jelent majd számára, hiszen alacsonyan tudja tartani az árait, miközben a versenytársak kénytelenek lesznek emelni a magasabb olajárak begyűrűző hatása miatt – mondta O’Leary.

A témát Portfolio Podcastben is elemezzük:

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF