Előfizetői tartalom

Megütik az orosz szankciók az egész légiközlekedést: vége az olcsó repülőjegyeknek?

Portfolio
Az olajár robbanásával együtt az olajszármazékok árfolyama is elszállt az elmúlt hetekben, ahogy az orosz-ukrán háború fejleményei és a várt olajpiaci szankciók miatt erősödtek a kínálat oldali aggodalmak. A repülőgépekben is használt kerozin árfolyama 2008 óta nem látott magasságba emelkedett, ez pedig újabb csapást mérhet a légitársaságokra, amelyeknél még javában zajlik a felépülés a koronavírus-válságból. A légitársaságok emelkedő működési költségekkel, az utazók pedig magasabb jegyárakkal találhatják szembe magukat. Az Oroszország ellen bevezetett szankcióktól pedig nem csak a légitársaságok szenvednek, de az egész szélesebb körű légiközlekedés, a lízingcégek és a repülőgépgyártók is.

Robbanó olajár Nagyot emelkedett az olajár az orosz-ukrán háború kirobbanása óta, de a kerozinár emelkedése még nagyobb mértékű volt, a szingapúri jegyzésű kerozin ára például közel 35 százalékkal ugrott meg február 24-e óta és átlépte a 150 dollárt, amire 2008 júliusa nem volt példa. Az európai és az amerikai jegyzések hasonló mértékben emelkedtek, ami fájdalmas...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés