A citrom egy új, eddig nem ismert jótékony hatására bukkantak a tudósok - Egy gyakori betegséget gyógyíthat 

Portfolio
Nanjingi Kínai Orvostudományi Egyetem gyógyszerészei patkánykísérletek elvégzésével arra a következtetésre jutottak, hogy a citromlében található nanorészecskék megakadályozzák a vesekövek kialakulását. A kutatók szerint a módszer akár embereknél is beválthat.

A tudósok más korábban megállapították, hogy a vesekő nagyon hasonló szerkezetű más, természetben is megtalálható kristályokhoz. A kutatók a Yellowstone forró forrásainak kristályképződéseit vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy az ott megfigyelt oldódási minták jól tükrözik azt, ahogy az emberi szervezetben a vesekövek kialakulnak. A vesekövek általában kalciumból és oxalátból állnak, amely megtalálható a diófélékben, a rebarbarában, a céklában és más élelmiszerekben. Nem tudni, hogy 10 emberből egynek miért lesz nagy, fájdalmas veseköve. A kutatók viszont úgy vélik, hogy a kő szerkezetének és kémiájának jobb megértése olyan kezelésekhez vezethet, amelyek "segíthetnek a vesének visszatérni a normális működéséhez."

A citromlé régi házi gyógymódnak számít a vesekő kezelésében, ám tisztán meginni a maró hatása miatt nem éppen egészséges. Éppen ezért a kutatók azt a hatóanyagot keresték, amely a vesekő feloldásáért felelős lehet. A patkánykísérletek során rájöttek, hogy ezek olyan extracelluláris hólyagszerű nanorészecskék, amelyek a citrom mellett a ginzengben, a grépfrútban és a pitypangban is megtalálhatóak. A citromlé vélhetően úgy lassítja a kőképződést, hogy puhítja a kristályokat, és nem engedi a köveket összeállni.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF