Több EU-s országban már a TB is támogatja a magyar online bőrklinikát

Portfolio
A mesterséges intelligencia-kutatás jelentősen fejlődött az elmúlt időszakban: néhány év alatt természetessé vált, hogy a Chat GPT koherens, összefüggő szövegeket alkot, nem sokkal később pedig megjelent a Midjourney, amely egyes esetekben a kritikusokat is megtévesztően jó képeket alkot. A technológia bizonyos formái az egészségügyben is hasznosíthatók: erre épül többek között a magyar fejlesztésű AIP Derm, amely AI-algoritmus segítségével, fénykép alapján képes bőrbetegségeket diagnosztizálni szakorvosi felügyelet mellett. A vállalat két társalapítója, Kovács Máté és Fazekas István a Portfolio-nak elmondták: céljuk az Európai Unió összes tagállamában elérhetővé tenni a szolgáltatást. Ezen kívül fejlesztés alatt állnak új szakágak is, így hamarosan már nem csak a bőrbetegségek kezelésére lesz lehetőség a platformon, hanem más panaszokat is képes lesz ellátni az AI-alapú online kórház.

A cikk megjelenését az AIP Derm támogatta.

Bár rendkívül fontos lenne, mégis sokaknak okoz problémát beilleszteni a naptárába az egészségügyi rutinvizsgálatokat, például az éves bőrgyógyászati szűrést. 2020-ban az EU digitális egészségügyi piacának mérete meghaladta az 48 milliárd eurót, a Graphical Research Europe Digital Health Market Trends című tanulmánya szerint pedig ez az érték évi 17,1%-os növekedéssel idén akár 64 milliárd euró is lehet. Az adatvezérelt egészségügy áttörést jelent a korai, minél pontosabb diagnózis felállításában, a páciensek adatait elemző applikációktól az orvosi távkonzultációig terjedő technológiák pedig forradalmasították az egészségügyi ellátást.

Napjainkban már az európai digitális egészségügyi piac több, mint felét a távgyógyászati szegmens adta,

amelyet egyszerre indokol az idősödő európai népesség, a krónikus betegségek növekvő gyakorisága, illetve az orvostársadalom elöregedése következtében egyre súlyosbodó orvoshiány.

Ezen a piacon egyre erősebb szereplő a magyar fejlesztésű AIP Derm. A digitális bőrgyógyászati klinika a sebészeti beavatkozásokon kívül teljeskörű ellátást biztosít betegeinek az online térben a diagnosztizálástól a kezelési terv megalkotásáig.

Az online kórház AI-alapú algoritmusa 97%-os pontossággal ismeri fel a bőrbetegségeket,

így a szakorvosoknak csak ellenőrizni kell az előzetes diagnózist, így azonos idő alatt sokkal több beteg ellátását teszi lehetővé a szolgáltatás.

Európa piacvezető online klinikája lehet a magyar fejlesztés

Kovács Máté és Fazekas István alapítók a Portfolio-nak elmondták, hogy bár a piacon elérhető több különböző bőrállapot-ellenőrző applikáció is, például a SkinScanner vagy a Skinvision, ezek csak kockázatértékelést adnak, és receptfelírásra sincs jogosultsága a rendszereknek. Egy német cég az AIP Dermhez hasonló szolgáltatást kínál, azonban online klinikájuk csak belföldön elérhető.

A magyar vállalat AI-alapú rendszerével gyors vizsgálatot és 24 órán belül elérhető pontos diagnózist ígér,

ezzel a versenyelőnye is növekszik, tehát jó eséllyel a hazai online klinika lehet az első komoly európai szintű szereplő a digitális orvoslásban.

Fotó: AIP Derm

Az AIP Derm AI-modulja közel 2,5 millió képpel tanult be, így több mint 700 bőrbetegséget képes felismerni és diagnosztizálni. Ennek köszönhetően

a bőrgyógyászati problémák 72%-a teljeskörűen gyógyítható a digitális bőrklinikán a rendelkezésre álló adatok szerint.

Ennek ellenére Kovács Máté úgy látja, hogy a valódi innováció nem is az AI-modulban, hanem az aköré felépített digitális infrastruktúrában rejlik: az ellátásban dolgozó orvosok hatékonysága megtízszereződik, akik így óránként nagyjából 40 esetet képesek ellátni. A vállalat alapítói úgy gondolják, hogy hosszú távon a globális orvoshiányra is megoldást kínálhat az általuk kifejlesztett rendszer. Egyelőre még csak bőrgyógyászati ellátás elérhető a honlapon, de szeretnék a jövőben tovább bővíteni a kínálatot.

Nyitás az EU-s tagállamok felé

Az Európai Unió jogharmonizációjának és a tagállamok közötti szabad szolgáltatásáramlásnak köszönhetően az AIP Derm rendelkezik receptfelírási jogosultsággal az összes EU-s országban, így lehetőség van az online klinikát minden uniós polgár számára elérhetővé tenni. A magyar szolgáltatás már külföldről is igénybe vehető, nemrég például Szlovákiában bekerült egy magánegészségügyi biztosító tételei közé, így ott már 1,6 millió ember számára díjmentesen elérhető a magyar fejlesztésű mesterséges intelligencia által működtetett bőrgyógyászati ellátás. Természetesen a vizsgálat nem csak szlovák, hanem magyar nyelven is indítható, így a határon túli magyarok az anyanyelvükön is használhatják.

Az AIP Derm rendszerének segítségével eddig több mint 1000 rákos megbetegedést diagnosztizáltak a szlovák egészségügyben.

Ezzel mind a betegek, mind az orvosok számára körülbelül 50 ezer órát spóroltak meg.

A vállalat jelenlenlegi célja lefedni a teljes európai régiót: a honlapon minden beteg kiválaszthatja az anyanyelvét, hogy valóban hatékony és pontos ellátásban részesüljön. A vállalat célja, hogy olyan helyekre is eljuttassa a minőségi magánegészségügyi szolgáltatást, ahol a valós időben zajló bőrgyógyászati kezelés kapacitáshiánnyal küzd.

A szolgáltatás Magyarországon, illetve Erdélyben és más európai nagyvárosokban élő magyarok számára is elérhető, bár itthon még nem került be az egészségügyi biztosítók kínálatába.

A cikk megjelenését az AIP Derm támogatta.

Címlapkép forrása: AIP Derm

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF