Florida döntött: teljesen kitiltják a 14 év alattiakat a közösségi médiából

Portfolio
Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényt, mely szerint a 14 év alattiak egyáltalán nem használhatják a közösségi médiát, a 14 és 15 éveseknek pedig szülői hozzájáruláshoz kötik a használatát – írja a Reuters.

A törvény értelmében

a 14 év alattiak közösségimédia-profiljait törölnie kell a platformoknak, a 14 és 15 évesektől pedig szülői beleegyezést kell kérniük.

Florida republikánus többségű törvényhozása februárban szavazta meg azt a törvényt, melynek értelmében 16 év alatt senki nem használhatta volna a közösségi médiát. DeSantis ezt a törvényt megvétózta, arra hivatkozva, hogy szűkíti a szülők jogait. A július 1-jétől életbe lépő módosításra azonban már igent mondott.

A republikánus kormányzó nyilatkozatában azt írta, a közösségi média számos módon ártalmas a gyerekeknek, a törvény pedig lehetővé teszi a szülők számára gyermekeik jobb védelmét.

A támogatók szerint a törvény meg fogja fékezni a közösségi média gyerekekre gyakorolt káros hatásait, a kritikusok viszont az első alkotmánykiegészítésre hivatkoznak, amely garantálja a szólásszabadságot.

A Meta, az Instagram és a Facebook anyavállalata, ellenezte a jogszabályt, mondván, hogy az korlátozná a szülői mérlegelést, és adatvédelmi aggályokat vet fel, mivel a felhasználóknak személyes adatokat kellene megadniuk a korhatár-ellenőrzéshez.

Az intézkedés értelmében a közösségimédia-vállalatoknak véglegesen törölniük kell a megszüntetett fiókokról gyűjtött személyes adatokat, és a szülők polgári peres eljárást indíthatnak azok ellen, akik ezt elmulasztják.

Címlapkép forrása: Anna Barclay/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF