Nem hisznek a kínai kormánynak a német vállalatok

Portfolio
Peking ígérete, hogy a külföldi vállalatokat egyenlően kezeli hazai versenytársaikkal, szkeptikus fogadtatásra lelt Németországban, ahol az ipar konkrét lépéseket sürget az igazságos versenyfeltételek megvalósítása érdekében, miközben a kínai befektetések iránti elkötelezettség továbbra is magas.

Peking legutóbbi ígérete, amely szerint a hazai vállalatokkal azonos bánásmódban részesíti a külföldi cégeket, nem talált pozitív fogadtatásra Németországban, ami Kína egyik legfontosabb kereskedelmi partnerének számít. A német ipari szereplők konkrét lépéseket sürgetnek az ígért egyenlő versenyfeltételek valós megvalósítása érdekében.

Németország kiemelt figyelmet fordít Kínára, mivel az ázsiai ország jelentős kereskedelmi partner számára. Berlin arra ösztönzi a vállalatokat, hogy diverzifikálják kapcsolataikat, tekintettel arra, hogy Kínát egyszerre tekintik partnernek, versenytársnak és riválisnak.

A nemzetközi befektetők iránti elkötelezettség fenntartása érdekében tett pekingi erőfeszítések ellenére a bejövő közvetlen külföldi befektetések 2023-ban 8%-os csökkenést mutattak. Ennek hátterében többek között szigorúbb kémellenes törvények és bizonyos korlátozások állnak.

Ezzel szemben a német közvetlen befektetések Kínába rekordszintre, 11,9 milliárd euróra nőttek tavaly, ami alátámasztja a piac fontosságát a német gazdaság számára.

Guo Tingting, Kína kereskedelmi miniszterhelyettese hangsúlyozta az ország elkötelezettségét amellett, hogy egyenlő bánásmódot biztosítson a külföldi vállalatoknak. Azonban további részleteket nem közölt.

Oliver Wack, a VDMA német mérnöki szövetség Ázsia-szakértője szerint bár vannak pozitív jelek, ezek még nem jelentenek áttörést. A VDMA képviseli az olyan nagyvállalatokat, mint a Siemens és a Thyssenkrupp.

Wack említett egy találkozót is Kína frankfurti főkonzulátusának gazdasági vezetőjével, ahol azt tervezi megtudni, hogyan ösztönözhetnék több VDMA tagot kínai befektetésre.

A közelgő Invest in China Summit 2024 csúcstalálkozón olyan neves vezetők vesznek részt mint Albert Bourla (Pfizer) és Pascal Soriot (AstraZeneca), akik előadásokat tartanak majd.

Hszi Csin-ping kínai vezető amerikai üzleti vezetőkkel tervez találkozót tartani az amerikai cégek megnyerése érdekében.

Wack szerint ahhoz, hogy valódi változások történjenek, Kínának csatlakoznia kellene többek között a Kereskedelmi Világszervezet megállapodásához és az OECD-hez.

Dirk Jandura szerint bár ismeretesek az ilyen típusú ígéretek Kínából, gyakran csak szavak maradnak vagy csekély változtatások történnek. Továbbra is kérdéses marad a külföldi vállalkozók egyenlő feltételeinek biztosítása.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: (c) dpa-Zentralbild

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF