Hatalmas bukta a Nyugatnak a kivonulás Oroszországból

Portfolio
Az orosz piacról történő kivonulás a külföldi cégek számára több mint 107 milliárd dollárnyi értékvesztést és bevételkiesést jelentett az orosz-ukrán háború kezdete óta - írta a Reuters saját elemzése alapján.

Miközben a háború folytatódik, az Oroszországból kilépni szándékozó vállalatoknak valószínűleg további nehézségekkel kell szembenézniük, és nagyobb értékvesztést és veszteségeket kell elviselniük - mondta Ian Massey, a Corporate Intelligence vezetője, EMEA, az S-RM globális kockázati tanácsadó cégnél. A veszteségek értéke egyharmadával nőtt tavaly augusztus óta, elérve a 107 milliárd dollárt.

Vlagyimir Putyin elnök a Nyugattól való további elszigetelődésre számíthat, további új szankciók és lépések, politikai nyomásgyakorlás révén - tette hozzá Massey. Moszkva válaszul legalább 50%-os diszkontot követel a külföldi eszközökre és folyamatosan szigorította a kilépési követelményeket, egyre gyakoribb, hogy egy rubeles névleges díjat fizetnek egy vállalatért.

Körülbelül 1000 vállalat lépett ki az orosz piacról, bár több százan, köztük például a francia Auchan és a Benetton kiskereskedő cégek még mindig működnek.

Az orosz állami RIA hírügynökség szerint a Nyugat legalább 288 milliárd dollár értékű vagyont és befektetéseket veszíthet el, ha Moszkva ezeket elkobozná a nyugati lépésekre válaszul.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF