Mennyit kerestek tavaly a Richter vezetői? Mutatjuk a számokat

Portfolio
Közzétette április 25-re meghirdetett közgyűlésének határozati javaslatait a Richter, amelyben szerepel a felsővezetők és igazgatósági tagok javadalmazása is. Összegyűjtöttük, hogy mennyi kerestek tavaly a cégvezetők.

A közgyűlési dokumentumokhoz csatolt igazgatósági előterjesztések szerint a társasággal munkaviszonyban álló igazgatósági tagok javadalmazása az alábbiak szerint alakult 2023-ban:

Orbán Gábor vezérigazgató éves javadalmazása 287 millió forint volt, szemben az egy évvel korábbi 262 millió forinttal, ami 9 százalékos növekedés. A vezérigazgató 2023. évi alapbéremelése 12 százalékos mértékű volt, amely lényegesen alacsonyabb, mint az átlagos vállalati 21 százalékos alapbérfejlesztés a Richter Gedeon Nyrt-nél – áll a határozati javaslatokban.

Hamecz István gazdasági igazgató és vezérigazgató-helyettes 129,2 millió forintot keresett a Richternél tavaly, szemben a 2022. évi 69,5 millió forinttal, de munkaviszonya csak 2022. május elején kezdődött a Richternél, így a bázisidőszaki érték nem teljes évre vonatkozik.

Bogsch Erik, aki 2023-ban még igazgatósági elnöki tisztséget töltött be (amiről azóta lemondott), 84,1 millió forintot vitt haza tavaly, szemben az egy évvel korábbi 119,3 millió forinttal. A csökkenés oka, hogy tisztsége változott évközben, 2022. november 14-ig a kereskedelemért, nemzetközi és kormányzati kapcsolatokért felelős főigazgatói pozíciót töltött be, míg az év fennmaradó részében és 2023-ban tanácsadói pozíciót.

Az igazgatók javadalmazása rögzített és változó összetevőkből áll. A rögzített rész az alapbér mellett a tiszteletdíj és ülésdíj, a béren kívüli juttatások, a leányvállalattól származó javadalmazás, és az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás, míg a változó összetevők között vannak egy évre szóló, és hosszú távra szóló javadalmazás, utóbbi az MRP (munkavállalói résztulajdonosi program) összegét jelenti.

A társaság kiemelt éves teljesítmény mutatói közül a gyógyszergyártás árbevétele 14 százalékkal nőtt tavaly, míg a konszolidált üzemi eredménye 24 százalékkal emelkedett – derül ki a dokumentumokból.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF