Riasztást adott ki az amerikai járványügyi hivatal a madárinfluenza miatt

Portfolio
Az amerikai járványügyi hivatal riasztást adott ki egy madárinfluenzával fertőzött texasi mezőgazdasági dolgozó miatt, hangsúlyozva a vírus elleni védekezés fontosságát, miközben az Egyesült Államokban ez a második azonosított eset.

Az Egyesült Államok járványügyi hivatala, a CDC figyelmeztetést adott ki a madárinfluenza egy új esetével kapcsolatban.

A riasztás célja, hogy felhívja az egészségügyi dolgozók, az állami egészségügyi szervek és a lakosság figyelmét a fertőzésre.

A texasi mezőgazdasági munkás megbetegedése 2023. április 1-jén derült ki, a személy valószínűleg tehenekkel való érintkezés során fertőzödött meg a vírussal. Ez az eset az Egyesült Államokban azonosított második H5N1 madárinfluenza fertőzés emberben. Az első eset 2022-ben történt Coloradóban, amikor is a vírus elkezdett terjedni új emlős fajok között, beleértve a szarvasmarhákat is.

A CDC ajánlásaiban hangsúlyozza az egyéni védőfelszerelés használatának fontosságát, továbbá javasolja a tesztelést, vírusellenes kezeléseket és betegvizsgálatot. Kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy megfigyelés alatt tartsák azokat a személyeket, akik beteg vagy elhullott vadon élő és háziasított állatokkal, illetve fertőzött állatállományokkal kerültek kapcsolatba.

A CDC korábban azt közölte, hogy ez az eset nem befolyásolja jelentős mértékben a H5N1 kockázatát az amerikai lakosságra, amit továbbra is alacsonynak tartanak. A texasi betegnél jelentkező egyetlen tünet a szemgyulladás volt, amint azt az állami egészségügyi minisztérium megerősítette.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF