Magyar bankok: íme a meztelen igazság

Portfolio
A bankrendszer hitelezési aktivitása továbbra is csökken, főleg a vállalati szektorban, miközben a portfólió minősége újra romló tendenciát mutat. A romló hitelportfólió azonban az év első felében nem minden banknál párosult értékvesztés-képzési növekménnyel, ami további kockázatokat jelenthet a jövőre nézve. A bankrendszer kimutatott eredménye jónak mondható, de emögött egyedi tételek, valamint egy-egy bank kiugró teljesítménye áll; ezzel párhuzamosan emelkedett a veszteséges bankok száma. Az egyedi hatásoktól megtisztított bankrendszeri eredmény egyértelműen romló tendenciájú. A tőkemegfelelés szintje jelenleg megfelelő, de a végtörlesztési jogszabály alkalmazásával ebben jelentős negatív fordulat is bekövetkezhet - állapítja meg a Nemzetközi Bankárképző Központnak a magyar bankrendszer 2011. első félévi tevékenységéről szóló BankAdat-elemzése. Az írást az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

1 2 3 4

Méret.
A részvénytársasági formában működő bankokat (kivéve az MFB-t és az Eximbankot), a takarékszövetkezeteket és a bankfiókokat lefedő hitelintézeti szektor mérlegfőösszege 2011. első félévének végén 6,7%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel azelőtt. A devizaárfolyam-változásokkal korrigált növekedési ütem alapján jól látható, hogy az aktivitáscsökkenés 2010 tavasza óta folyamatos, abban lényegi elmozdulás és javulás nem tapasztalható. A forintban kimutatott időnkénti növekedés is csak az árfolyammozgásoknak tudható be.

A hitelintézeti szektoron belül egyedül a takarékszövetkezetek tudtak némi növekedést felmutatni (1,8%), de a szektoron belüli részesedésük továbbra is csak 5% körüli. A fiókként működő bankok mérlegfőösszege 4,3%-kal csökkent egy év alatt, részesedésük megközelíti a 8%-ot. A szektor aktivitásának csökkenésében meghatározó szerepük volt a nagybankoknak, összesített mérlegfőösszegük éves szinten közel 9%-kal csökkent, bár bankonként eltérő mértékben: az MKB és a CIB Bank piaci részesedése csökkent, míg az OTP és Erste Banké emelkedett.

Elemzésünk a továbbiakban a részvénytársasági formában működő bankok (kivéve MFB és Eximbank), vagyis a bankrendszer tevékenységéről szól. A bankrendszer mérlegfőösszegének csökkenése - amely éves szinten 2300 Mrd Ft-ot tett ki - eszközoldalon a hitelek, míg forrásoldalon meghatározóan a külföldi források állományának csökkenéséből adódott. A hitelállományon belül a nem pénzügyi vállatok bruttó hitelállománya 10%-kal, míg a háztartásoké 5%-kal esett vissza. Forrásoldalon a külföldi források 22%-kal, míg a hazai megtakarítások 1,5%-kal csökkentek.

1 2 3 4

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF