Egész Svájc azon tanakodik, hogyan készüljenek fel az egyetlen megmaradt nagybankjuk összeomlására

Portfolio
Amióta a UBS egy évvel ezelőtt megmentette bajba jutott versenytársát, a Credit Suisse-t, azóta várja a piac, hogyan védik meg a hatóságok Svájcot attól a kockázattól, hogy az ország egyetlen megmaradt nagybankja is összeomlik. Hamarosan kiderül – írja a Reuters.

A svájci kormány ugyanis ebben a hónapban teszi közzé a "túl nagyon ahhoz, hogy csődbe menjen" kategóriába tartozó bankok ellenőrzésére vonatkozó ajánlásait, amelyek szigorúbb üzleti szabályokkal sújthatják a UBS-t.

A várhatóan több száz oldalas jelentésben különösen a tőkekövetelményeket vizsgálják majd, és a UBS-nek várhatóan több tízmilliárd dollárral többet kell majd előteremtenie a Credit Suisse-szerű összeomlás elleni védekezéshez.

"Svájc egyszerűen nem engedheti meg, hogy a UBS csődbe menjen" – nyilatkozta Stefan Legge, a St. Galleni Egyetem közgazdásza. "Ha ez megtörténne, az teljesen pusztító hatással lenne a svájci gazdaságra."

A UBS mérlege mintegy 1700 dollár, és ezzel kétszer akkora, mint Svájc éves GDP-je, ami a bank számára kivételes súlyt ad. Ha a UBS felbomlik, nem maradnak helyi versenytársak, akik mentőövet dobhatnának neki. Egy esetleges államosítás költségei pedig az államháztartást is megrengetnék.

A svájci parlament alsóháza 2023 májusában támogatta azt az indítványt, amely szerint a rendszerszinten jelentős bankoknak az eszközök 15%-ának megfelelő tőkeáttételi mutatóval kell rendelkezniük, ami jóval több, mint a máshol előírt érték.

A 79 milliárd dolláros alapvető tőkéje (CET1) alapján a UBS-nek 2023 végén ehhez képest csak 4,7%-on állt ez a mutatója, így jóval több mint 100 milliárd dollárnyi tőkét kellene találnia a megfeleléshez – mondta a Reutersnek Andreas Ita, az Orbit36 tanácsadó cég munkatársa, hozzátéve: ezt nem lehet ésszerű időn belül megtenni a nyereség visszatartásával, és ilyen összegek tőkepiaci úton történő bevonása sem reális. A mérleg és a hitelkínálat szűkítésével kellene reagálnia.

Kevés elemző számít arra, hogy végül ilyen szigorú feltételeket szabnak ki.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF