Jó befektetési lehetőség kell? - Ebben van minden, amit keresel

Árgyelán Ágnes
A jelenlegi hozamsivatagban különösen felértékelődik egy-egy jó befektetési lehetőség. A pénzpiaci- és kötvényalapok eddig jó alternatívaként szolgáltak az alacsony kamatokat nyújtó bankbetétek helyett, de a nyomott hozamkörnyezet ezeknek az alapoknak a teljesítményét is megtépázta. Eközben a vegyes alapokba egyre több és több pénz áramlik, az élénkülő keresletnek pedig úgy tűnik, meg is van az alapja, mivel a vegyes alapok egy jókora része hozni tudja az 5% feletti éves hozamot.
I. Jól szerepelnek a vegyes alapok

A november eleji súlyozott visszatekintő hozamok alapján láthatóan jól teljesítenek a vegyes alapok. A súlyozott hozamot úgy határoztuk meg, hogy kiválasztottunk a forint devizanemű alapokat (továbbá több sorozattal is rendelkező alapok esetében egy lakossági alapot), és ezeknek az alapoknak a nettó eszközértéke alapján alakítottuk ki a hozamszámításhoz szükséges súlyokat. A vizsgált típusok közül a rövid futamidejű és likviditási alapokat is magasan verik a vegyes kategóriák, bár visszatekintő hozamok alapján továbbra is a hosszú kötvények szerepelnek az élen (a kötvényalapok jövőbeni teljesítményével kapcsolatos aggályokról itt írtunk részletesebben).

II. Mit kell róluk tudni?

Azért vegyes és vegyes alap között is van különbség, amivel nem árt tisztában lennünk:
  • Megkülönböztethetjük az óvatos, kiegyensúlyozott és dinamikus vegyes alapokat, ezáltal pedig
  • mi magunk is megválaszthatjuk a kockázatvállalás szintjét azzal, hogy éppen melyik kategóriába fektetjük a megtakarításainkat.

Vegyes alapok 1. Óvatos (vagy kötvénytúlsúlyos) vegyes alapok: a portfólióban lévő kötvény típusú eszközök aránya legalább 65%. 2. Kiegyensúlyozott vegyes alapok: azok az alapok, amelyekben a kötvény típusú befektetések aránya 35-65% között mozog. 3. Dinamikus vegyes alapok: a portfólióban a kötvény típusú eszközök aránya maximum 35%. A kötvények csökkenő súlya az egyes kategóriákon belül egyben jól mutatja azt is, hogyan változik (nő) a vegyes alapok kockázatossága az óvatos alapoktól a dinamikus alapok felé haladva.

1. Kiegyensúlyozott vegyes alapok

Az 5% feletti éves visszatekintő hozammal rendelkező kiegyensúlyozott vegyes alapok (összesen 12 alap) teljesítménye november elején 5,56-13,61% közötti sávban mozgott, de a a legtöbb alap nagy hozammozgások mellett érte el az eddigi teljesítményét. (A vegyes alapok hosszabb befektetési időtávja miatt érdemes lehet a 3 éves visszatekintő hozamokat is megnézni, a konzisztencia érdekében azonban a továbbiakban az éves hozamok mentén folytatjuk az összehasonlítást.)

Az alapok egyéves visszatekintő évesített hozama mellett azt is megnéztük, hogyan alakult a kiválasztott alapok ez évi teljesítménye novemberig. 2013 vége óta eddig az alapok 4,73-14,96% közötti (YTD) hozamot értek el 2014-ben, ami még a visszatekintő hozamok egymáshoz képesti teljesítményénél is nagyobb eltéréseket mutat. Egyedül három alap - egy Erste és két Pioneer alap - tudott eddig 10% feletti hozamot felmutatni, igaz, hogy többnyire ezekhez az alapokhoz társult a legmagasabb szórás is.

Feltehetnénk a kérdést, hogy akkor most a fenti táblázatban szereplő visszatekintő hozam - szórás párosok vonzónak mondhatóak-e? Hát nem minden esetben. Mi, befektetők alapvetően azt várnánk el, hogy egy nagyobb kockázatot rejtő alap magasabb hozamot is biztosítson cserébe, de a kiválasztott alapok közül sokan nem teljesítik ezt a feltételt. Az alábbi ábrán a piros vonal felett elhelyezkedő alapok kockázat-hozam párosa jónak mondható, míg a vonal alatt elhelyezkedő alapoknak van még miben javulniuk (többnyire amiatt, hogy láthatóan magasabb kockázatot hordozó eszközökbe fektetnek, mégsem tudják hozni a tőlük ebben az esetben elvárható nagyobb hozamot).

2. Óvatos- és dinamikus vegyes alapok

A kiegyensúlyozott vegyes alapoknál alkalmazott feltételek mentén választottuk ki a legjobb visszatekintő hozammal rendelkező óvatos- és dinamikus vegyes alapokat, ahol több alap is növelni tudta teljesítményét az egy évvel ezelőtti visszatekintő hozamokhoz képest.

Az óvatos vegyes alapok közül mind visszatekintő-, mind YTD hozamában kiemelkedik a Pioneer Horizont 2020 alapja, de éppen ennél az esetnél láthatjuk, miért is olyan fontos a hozamok mellett az alapok szórásadatait is figyelni: a kiragadott alap rendelkezik messze a legmagasabb hozamszórással az óvatos vegyes alapok között. A táblázat három utolsó sorában szereplő dinamikus vegyes alapok 8-11% körüli visszatekintő hozamot tudnak felmutatni, a YTD hozamban azonban már nagyobb eltérésekkel találkozhatunk. (A vegyes alapok azért képviselik ilyen kis számban magukat, mivel a vizsgált feltételek alapján csak három alap teljesítette az 5% feletti hozamelvárást. Ez többnyire az elmúlt időszaki részvénypiaci ingadozásoknak tudható be.)

A legjobb kockázat-hozam páros versenyében az óvatos alapok nagyjából teljesítették az elvárásokat: a felvállalt kockázati szinthez egy elfogadható hozamot tudtak biztosítani. (Bár a lenti ábrán a dinamikus alapokat is ábrázoltuk, de a lineáris regresszió (piros vonal) csak az óvatos alapokra van illesztve. A dinamikus alapok kis száma miatt jelen esetben egy lineáris regresszió illesztésének nem lenne értelme).

A befektetési alapokat bemutató sorozatunkban eddig az alábbi cikkek jelentek meg: 2014.09.12 06:05 Ezt ajánlják neked bankbetétek helyett? - Csak óvatosan! 2014.09.24 15:24 10% felett hozott 1 év alatt - Érdemes még beszállni? 2014.10.02 10:55 Ez a legjobb befektetési lehetőség?

III. Átalakulóban a befektetési alapok piaca

18 milliárd forint. Közel ennyi tőke áramlott be csak októberben a vegyes alapokba, ami a pénzpiaci alapokba áramló tőke után a második legmagasabb érték. Az októberi adatok alapján továbbra is töretlen tehát a vegyes alapok iránti kereslet, azokon belül is a kiegyensúlyozott alapok rendelkeznek a legnagyobb eszközértékkel, de egyre nő az óvatos és dinamikus alapok iránti érdeklődés is.

A fentieket támasztják alá a vegyes alapok havi nettó értékesítési adatai is. Az utóbbi hónapokban megnőtt az óvatos és dinamikus vegyes alapok nettó értékesítése (a pozitív érték ez esetben azt jelenti, hogy az adott hónapban többen vették az adott kategóriába tartozó alapok befektetési jegyeit, mint ahányan eladták azokat), miközben a kiegyensúlyozott alapok iránti kereslet - bár továbbra is pozitív, de - havi alapon egyre csökkenő irányba mutat.

IV. Merre tovább?

A pénz útja úgy tűnik, hogy a magasabb hozamlehetőségekkel kecsegtető befektetési alapok irányába vezet. Ezt a tendenciát már az alapkezelők is kezdik felismerni, nem hiába indítottak útjára az utóbbi két évben 22 darab új vegyes alapot. Ugyancsak a vegyes alapokhoz kapcsolódó innovációnak tekinthetőek a magyar piacon még nem igazán elterjedt, de annál nagyobb potenciállal rendelkező céldátum alapok, amelyeknek lényege, hogy a megcélzott dátumhoz közeledve az alapok fokozatosan csökkentik a kockázatvállalás mértékét. Van tehát miből válogatni, és egy minimum 3-5 éves befektetési időtávon könnyen tudunk a saját kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelő vegyes alapokat találni.
Befektetési alapok világa
Magas hozamú befektetéseket keres, de nehezen igazodik ki a bankok, befektetési szolgáltatók ajánlatai között? A Portfolio Profit oldalon mindent megtalál, ami befektetés vagy megtakarítás. Segítségünkkel megismeri a befektetési alapok világát, és megmutatjuk Önnek a befektetési alapok választásának fortélyait.
A cikkben az alábbi feltételezésekkel éltünk:
  • csak a forint devizanemű alapokat vettük figyelembe, továbbá
  • minden sorozatból csak egy, 5% feletti éves visszatekintő hozammal rendelkező alapot választottunk ki.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF