Kamatot fizet a prémium állampapír!

Portfolio
Ma újabb prémium állampapír sorozat fizet kamatot, a Portfolio becslése szerint mintegy 40 milliárd forintot várhatnak a magyar megtakarítók a számlájukra.

Korábban írtunk arról, hogy az idei első negyedév igazi pénzesőt hoz a Prémium Magyar Állampapírban megtakarítóknak, becslésünk szerint

márciusban közel 250 milliárd forint landol a lakosság számláján.

Ebből mintegy 40 milliárd forint kifizetése ma várható, ugyanis a 0,75 százalékpontos kamatprémiumot adó 2025/K fizet kamatot.

Korábban a hónapban is voltak kamatfizetések, akkor

  • az 1,5 százalékpontos kamatprémiumot adó 2030/J,
  • az 1,5 százalékpont kamatprémiumú 2029/J
  • és a szintén 1,5 százalékpont kamatprémiumú 2027/I is kamatot fizetett.

Kérdés, hogyan hat majd az újabb kamatfizetési kör a lakosság állampapír-keresletére, a legutóbbi számok ugyanis azt mutatták, eléggé kifulladt a februári kamathatás.

Az év további részében már kisebb kamatfizetések jönnek a prémium állampapírnál, de ne felejtsük el, hogy a PMÁP-on felül az államnak számos más lakossági papír esetében is teljesítenie kell kifizetéseket, júniusban például lejárnak az első, 2019. júniusában indult MÁP Pluszok, és mindez gyakorlatilag egész évben 100 milliárd feletti kifizetést jelent a lakosságnak havi szinten.

Azoknak, akiknek a kincstárnál van értékpapírszámlájuk és oda kapják a következő napokban, hetekben a kamatokat, érdemes előre rendelkezniük a kamatkifizetés módjáról. Itt két lehetőség közül lehet választani a pénzkiegyenlítésnél:

  • Újrabefektetés
  • Rendelkezés esedékességfizetés módjáról

Bár az első opció nagyon jól a hangzik, a valóságban már nem lehet ugyanabba a sorozatba újrabefektetni, mivel ezek értékesítése lezárult. Helyette ki lehet választani a listában szereplő egyéb állampapírokat, amelyekbe a kapott kamatot szeretnénk tovább kamatoztatni (ez esetben a kamatot nem lehet megosztani több állampapír között, így aki ezt tervezné, az a „pénzszámlára” való kifizetést válassza).

Az esedékességfizetésnél további két opció van:

  • Pénzszámla
  • Banki átutalás

Az első opció esetén a kamatot az államkincstári számlán írják jóvá, míg a banki átutalás esetében a rendszerben megadott bankszámlaszámra érkezik majd a kamat.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF