Kuncze és Lendvai az alanyi vs. rászorultsági alapú szociálpolitikáról, a jóléti ellátó rendszerek átalakításáról

Portfolio
Kuncze Gábor tegnapi sajtótájékoztatóján szorgalmazta a rászorultsági alapon működő szociálpolitikát, az adók csökkentését, valamint az egészségügyi és a közigazgatási reform felgyorsítását.
Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője közleményben reagált a Kuncze által mondottakra, kijelentve, hogy az MSZP szociálpolitikájának középpontjában nem az alanyi jogosultság áll, ezt a párt nem tartja kizárólagos formának, "de nem tenné kizárólagossá a csak rászorultság alapján járó juttatásokat sem"

1 2

- tudósított az MTI.
Kuncze a jóléti ellátó rendszerek reformjának szükségességéről.
Az SZDSZ elnöke szerint a konzervatív és a szocialista szociálpolitika is "megbukott". Egy szociológiai tanulmányra hivatkozva közölte, 1998 és 2002 között "a szegények szegénysége" megnőtt, és tovább folytatódott a társadalom kettészakadása is. Kuncze Gábor rámutatott: a szocialisták által szorgalmazott, alanyi jogon járó szociális támogatások nem finanszírozhatóak, ezért ez a politika is "megbukott".

Kuncze szerint "nem lehet elosztani azt a pénzt, ami nincs a kezünkben", hozzátéve: az SZDSZ nem fog a jövőt felélő akciókat, programokat támogatni.

A kisebbik kormányzópárt elnöke szerint a megoldás az lehet, hogy a jómódúaknak csökkenteni kell a terheit, a rászorulóknak pedig akár a jelenleginél is nagyobb támogatást kell adni. Kuncze egyetért Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter elképzeléseivel, amelyek a nagy ellátórendszerek reformjára vonatkoznak és támogatják a közigazgatás reformját is. Megjegyezte, az SZDSZ évek óta szorgalmazza az egészségügy finanszírozásának megújításán alapuló reformot.

A PM-MNB együttműködésről szólva Kuncze azt mondta, hogy rendezni kell a jegybank és a pénzügyi kormányzat viszonyát; összehangolt politikát és egységes fellépést szorgalmazott. A gazdaság helyzetéről szólva kijelentette: nincs ok kapkodásra, szigorú és következetes költségvetési politikára van szükség.
1 2

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF