Moszkva viheti sírba az európai termelőket

Plósz Dániel
Az orosz-ukrán válság következtében kirobbant mezőgazdasági hidegháború valódi vesztesei az Európai Unió tagállamai lehetnek. Bár Moszkva a fejlett világ valamennyi nagyobb gazdaságával szemben agrárembargót vezetett be, a szankciók a nyugat- és a dél-európai termelőket érinthetik leginkább.
Oroszország 15,240 milliárd dollár (több mint 3 500 milliárd forint - szerk.) értékben importál agrártermékeket abból az Európai Unióból, akivel szemben komoly mezőgazdasági szankciókat vezetett be. A Reuters által összeállított lista alapján a tagállamok közül Németországot, Hollandiát, Lengyelországot, Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot sújthatják legkedvezőtlenebbül az intézkedések. A német agrárexport 1,830, a spanyol kivitel 1,260 milliárd dollár éves szinten. Érdekesség, hogy az alábbi ábrán nem szerepelnek a múlt heti cikkünben közzétett Nomura által említett balti államok (Lettország és Litvánia), továbbá a balkáni országok közül Bulgária sem.

Múlt héten közzétett cikkünket itt találja a Nomura elemzéséről:

Az orosz embargó nem érint minden mezőgazdasági terméket. A tömény szeszes italokra, a borokra, a csokoládékra, illetve a lisztekre, darára és keményítőre például nem vonatkozik. Az előbb említett cikkek közül a szeszesitalok harmadik, a borok pedig hatodik helyen szerepelnek az orosz importban. A csokoládé és a lisztkészítmények csekélyebb jelentőségűek Oroszország szempontjából.

Hétvégén számoltunk be a JP Morgan és a Morgan Stanley elemzéséről, ami az alábbi linken érheti el:Az orosz szankciók magyarországi hatásairól bővebben egy múlt heti anygunkban írtunk, amelyről itt tájékozódhat:

Amerika oroszországi kivitele az európaihoz képest elhanyagolható, ehhez kapcsolódóan a mezőgazdasági korlátozások is kevésbé érintik az USA-t. Az amerikai export a lengyelországi orosz kivitellel egyezik meg számokban kifejezve: Oroszország nyugati szomszédja 1,550, az USA 1,540 milliárd dollár értékű árut adott el az eurázsai országnak. A főbb amerikai exportcikkek közül a dióféléket és a szójababot nem érintik az orosz szankciók, a többi nagyobb részesedéssel rendelkező termékcsoportot (baromfi, szarvasmarha, élelmiszer készítmények) viszont igen.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF