Itt az újabb hadiipari bombabejelentés: rakétafegyverek és páncélzatok gyártásába fog Magyarország

Portfolio
Újabb hadiipari gyártótevékenység indul Magyarországon; ezúttal a Dynamit Nobel Defence hozná hazánkba a reaktív páncélzati (ERA) elemekhez és a vállról indítható rakétafegyverekhez szükséges alkatrészek gyártását.

Hadiipari gyártással és termékfejlesztéssel foglalkozó hazai vegyesvállalat alapításáról írt alá szándéknyilatkozatot Michael Humbek, a Dynamit Nobel Defence (DND) ügyvezető igazgatója és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos – közölte a kormánybiztos irodája az MTI-vel.

A Portfolio kérdésére a kormánybiztos irodája elmondta:

első körben 20 millió eurós (7,2 milliárd forint) beruházás indul, melyet később 100 millió euróra (36 milliárd forint) bővítenek a felek. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a kezdeti, Kiskunfélegyházán megvalósuló projekt után más helyszíneken is épülhet ki gyártókapacitás.

Az első két évben a különböző harcjárművek védettségét növelő reaktív páncélzatok (ERA) gyártása valósul meg. Ezzel párhuzamosan fokozatosan elkezdődik a vállról indítható páncéltörő fegyverek (RGW) alkatrészgyártása is, ami öt éven belül egy teljes egészében hazai előállítású, magyar termékváltozat létrehozásában csúcsosodik ki.

A Dynamit Nobel Defence jelenleg négyféle vállról indítható rakétafegyvert gyárt vagy tervez gyártani, legismertebb termékük talán a Panzerfaust 3-as rakétagránátvető. Ezen kívül még háromféle többcélú, járművek, épületek és gyalogosok ellen használható vállról indítható rakétafegyvert is készítenek: ez az RGW 60-as, 90-es és 110-es család. Magyarországon eleinte a modernebb, RGW-családba tartozó fegyverek komponenseit, később pedig egy teljesen új fejlesztésű fegyvert fognak gyártani.

Az alábbi videón meg is nézhetjük az RGW 90-est akcióban, egy T-72-es és egy 2Sz3-as önjáró tarack is áldozatul esik a páncéltörő fegyvernek:

A páncéltörő fegyvereken kívül a német vállalat harckocsikra és gyalogsági harcjárművekre is gyárt reaktív páncélkomponenseket, megoldásuk többek közt a Puma harcjárművön is megtalálható. Nem lenne meglepő, ha a DND ERA-rendszere megjelenne a Magyarországon szintén gyártásra kerülő, és a Honvédség kötelékén belül rendszeresítésre kerülő Lynx IFV-ken is. 

Puma harcjárművek egy gyakorlaton. Oldalukon jól megfigyelhetők az ERA-komponensek. Fotó: Getty Images

A németországi hadiipari cég termékeit többek között az Arzenál kiskunfélegyházi fegyverüzemében állítják majd elő. A felek várakozása szerint a Magyarországon készülő eszközök jelentős exportérdeklődésre tartanak számot.

A kiskunfélegyházi gyár kiépítésekor olyan lehetőségekkel is számoltunk, melyek túlmutattak a kézi lőfegyvergyártás keretein. Ennek a köszönhetően most egy olyan ikonikus hadiipari vállalkozással lépünk partnerségre, mint a híres páncélököl gyártásáról ismert Dynamit Nobel Defence

- fogalmazott a szándéknyilatkozat aláírása kapcsán Maróth Gáspár kormánybiztos.

A magyar haderőfejlesztéshez köthetően több gyártóberuházás is történt Magyarországon az elmúlt években, legutóbb Zalaegerszegen jelentették be, hogy Magyarország a Rheinmetall Lynx gyalogsági harcjárműveit fogja gyártani. Korábban Kiskunfélegyházán létesült kézifegyvergyár, az Airbus pedig helikopter-alkatrészgyárat létesít Gyulán.

Címlapkép: Panzerfaust 3 német katonánál. Fotó: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF