Állami ingyenpénzből napelem a családoknak? Nagy változás jön januártól

Major András
Egyebek mellett napelemes rendszer kiépítésére is igényelhető lesz a január 1-jétől használt lakásokra elérhető új otthonfelújítási támogatás - derült ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentéséből. A szektorban kedvezően fogadták az új támogatás hírét; hatalmas érdeklődésre és az ajánlatkérések számának nagy mértékű emelkedésére készülünk – fogalmazott Székely András, az Optimum Solar Home System Kft. ügyvezetője.

Az otthonfelújítási támogatási program minden részlete egyelőre nem ismert, azt azonban a bejelentésből már lehet tudni, hogy a támogatást 2021. január elseje után elkezdett munkálatokra igényelhetik azon háztartások, ahol legalább egy maximum 25 éves gyerek is él. A támogatás a beruházás felére, legfeljebb 3 millió forintig vehető igénybe, a munkadíjra és az anyagköltségekre legfeljebb másfél-másfél millió forint lesz elszámolható azok 50 százaléka erejéig különféle felújítási és bővítési munkák esetében.

A támogatást energetikai, energiahatékonyságot javító korszerűsítésekre is, így például fűtési rendszer cseréjére, új kazán vagy bojler beszerzésére, külső-belső szigetelésre, nyílászárók cseréjére, de akár napelemes rendszer kiépítésére is kérhető. A hazai napenergia szektorban kedvezően fogadták a bejelentést, és úgy látják, a támogatás iránt hatalmas érdeklődésre lehet számítani a lakosság részéről.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az idén október 5-én megszűnő MFB 0 % THM hitelkonstrukció után, 2021 januárjától egy ilyen komoly támogatást kap a lakosság otthona felújításához, többek között napelemes rendszer kiépítésére is

– mondta el Székely András, a napelemes rendszerek telepítésével és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Optimum Solar Home System Kft. ügyvezetője a Portfolio érdeklődésére. Elmondása szerint az említett MFB támogatás megszűnés érezhetően elbizonytalanította a napelemben gondolkodó családok egy részét. Többen elhalasztották a döntést, mondván, hogy majd a nyáron megjelenő, 30-40 százalékos vissza nem térítendő támogatást ígérő pályázatból kívánják inkább megvalósítani napelemes rendszerüket.

A januári otthonteremtési támogatás viszont még ennél is magasabb 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást biztosít a legalább egy gyermeket nevelőknek, ráadásul nem kötik régiókhoz, így az ország bármely pontjáról igénybe lehet venni ezt a finanszírozási támogatást. Ezek alapján tehát hatalmas érdeklődésre és az ajánlatkérések számának nagy mértékű emelkedésére készülünk, hiszen ezzel a támogatással a napelemes rendszerek az eddigi 8-10 éves megtérülési idő helyett - a lakosság számára korábban gyakorlatilag elképzelhetetlen - 4-5 év alatt megtérülnek és onnantól még 20-30 évig biztosítják a család villamosenergia igényét - mondta.

Székely András szerint a bejelentés, illetve a támogatás 2021. januári indulása miatt sem várható, hogy a napelemes beruházást tervező lakosság kivárna az év hátralevő részében. Sőt, az ügyvezető szerint az ilyen terveket dédelgető háztartásoknak minél előbb érdemes megrendelniük a napelemes rendszer felmérését és megtervezését. Azoknak, akik még idén a beruházás mellett döntenek, a társaságnál úgy el tudják indítani a jellemzően 30-90 napos szolgáltatói engedélyeztetési folyamatot, hogy napelemes rendszerük már a jövő év elején telepíthető lesz, amikor már élni fog az otthonfelújítási támogatás, tehát az elsők között tudják majd beadni finanszírozási igényüket a sosem látott mértékű, széles körben elérhető támogatásra.

A kivitelezési költségekre jelenleg a legnagyobb befolyásoló erőt a forint euróval és dollárral szembeni gyengélkedése gyakorolja, hiszen a legtöbb beépítésre kerülő termék külföldről érkezik Magyarországra, az említett devizákban elszámolt áron. A cégvezető szerint így az egyébként nem túlságosan szigorú kritériumoknak megfelelő családoknak nem csak az előbbiek miatt nem érdemes várniuk a beruházás elindításával, hanem a devizaárfolyamok jövőbeli alakulása jelentette bizonytalanságok miatt sem.

Elszámolás

Ami biztosnak tűnik: egyelőre csak a 2021 nyarára a rászoruló nagycsaládosoknak kilátásba helyezett támogatásban lesz bruttó elszámolás.

Az is biztos, hogy azoknak, akik nem ennek a beruházási támogatásnak az igénybevételével valósítják meg a telepítést, egyelőre marad a szaldó. Náluk a 2024 után kötendő szerződések esetében már szintén bruttó elszámolás lesz, míg a régebben szerződött ügyfelek esetében várhatóan valamilyen átmeneti időszakkal vezethetik ki a "net metering"-et. De ez utóbbival kapcsolatban még sok a bizonytalanság.

A címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF