Ragályosabb és cselesebb a dél-afrikai koronavírus mutáns, amely Magyarországra is megérkezett

Turzó Ádám Pál
Tavaly ősszel fedezték fel, december közepén hivatalosan is bejelentették a dél-afrikai mutáns koronavírus létezését, mely egy hete már Magyarországon is megjelent. A brit mutánshoz hasonlóan ragályosabb, de ezen felül a vakcinákkal és a természetesen szerzett immunitással szemben ellenállób virúsvariáns már lassan 50 országban van jelen, és úgy néz ki, alaposan átírja a korábbi járványügyi modelleket. A nyájimmunitás elérése is nehezebb lesz úgy, hogy a mutánsokkal is meg kell küzdenünk. Mutatjuk, mit érdemes tudni a dél-afrikai mutánsról.

A mutáns felfedezése

A dél-afrikai mutáns néven emlegetett, hivatalos nevén B.1.351 vagy 501Y.V2 variánst Dél-Afrikában fedezték fel először, a Nelson Mandela-öbölben. A dél-afrikai kutatók november 16-án rutinszerűen vizsgálták a vírus genomját, és azt vették észre, hogy a szóban forgó variáns vált dominánssá Dél-Afrika három tartományában. A dél-afrikai kormány további vizsgálatok után december 18-án jelentette be a felfedezést.

Miben más, mint a korábbi variánsok?

A dél-afrikai mutáns a jelenlegi ismereteink szerint a többi ismert mutánstól (mint a brit mutáns) elkülönülten fejlődött ki, ugyanakkor kutatások szerint a brithez hasonló módosulásokkal is rendelkezik, többek között azzal a tüskefehérje módosulással, az N501Y mutációval, amely a brit variánst ragályosabbá tette.

Ez egyébként nem is olyan meglepő, mint elsőre hinnénk. A virológusok megfigyelései szerint nem egyszer pontosan ugyanazok a mutációk alakulnak ki és válnak dominánssá különböző területeken, azaz a vírus természetes módon fejlődik ezáltal. A koronavírus hét egymáshoz nagyon hasonló mutációja egymástól függetlenül jelent meg betegekben az Egyesült Államokban, könnyen lehet, hogy a vírus evolúciós fejlődésen megy keresztül, mely során ragályosabbá válik.

A dél-afrikai mutáns azonban két másik aggodalomra okot adó mutációval is rendelkezik, amelyekkel a brit variáns nem: a K417N és az E484K módosulást.

Utóbbi jelentőségét Kemenesi Gábor víruskutató minapi vendégcikkében ecsetelte részletesen. Mint írja, rendkívül változatos antitestek sokasága készül el a tüskefehérje hatástalanítására, így a vírusfertőzés megelőzésére. A tüskefehérje számtalan pontjára azonban nem egyenlő mennyiségben készülnek ezek az antitestek és nem is minden ponton hatástalanítható a vírus. Azok a mutációk lesznek tehát a leginkább kockázatosak a vakcina kikerülése szempontjából, amelyek valamelyik fontos pontját jelentik a tüskefehérjének, és amelyre eredetileg nagyon sok és nagyon hatékony semlegesítő antitest készülhet. Többek között ilyen a dél-afrikai variánsban már megtalálható E484K kódjelű változás.

Ez lefordítva kevésbé hatékony védelmet eredményezhet a fertőzés ellen, azonban megnyugtató tény, hogy a megbetegedés lefolyását az immunrendszerünk másik nagy lába, a sejtes immunitás is szabályozza. Az eddigi tapasztalatok és tudományos ismeretek egyelőre azt jelzik előre, hogy ez a bizonyos – beoltottaknál kialakuló – sejtes immunitás nagyon is a segítségünkre lesz, még amennyiben az antitestek egy részét el is kerüli a vírus.  

A nyájimmunitás kialakulásához egy bizonyos fertőzési szint (r-mutató) mellett egy populáció meghatározott arányának kell rendelkezni a vírus elleni immunitással annak érdekében, hogy a járvány természetes módon fékeződjön, ne fertőzzön meg többé tömegeket. A különböző modellek a nyájimmunitás eléréséhez szükséges szintet valahol 60-80 százalék körüli immunitási arány mellett feltételezik.

Chris Murray, a Washington Egyetem járványügyi szakértő csapata mindeddig jól modellezte a világjárványt, azonban a korábbi modelleket teljesen átírja, hogy a dél-afrikai kutatások szerint a vírus a korábbinál hatékonyabban képes újrafertőzni azokat, akik egyszer már átestek a fertőzésen. Ez azt jelenti, hogy a nyájimmunitást is sokkal nehezebb lesz elérni így, mintha „csak” az eredeti variáns ellen küzdenénk.

Hol terjed?

A dél-afrikai variáns Afrika déli részén gyorsan elterjedt és dominánssá vált, de emellett ma már a világ közel 50 országában van jelen. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) folyamatosan nyomon követi, hol jelentettek be eseteket, és ez alapján térképen gyűjti, mely országokban van jelen hivatalosan, és hol érkezett még nem hivatalos jelzés a vírusvariáns felbukkanásáról. (Magyarország ezen a térképen még az "unverified", azaz meg nem erősített kategóriában van, de mint tudjuk, már hivatlaosan is azonosították itt a dél-afrikai mutánst).

Forrás: CDC

Magyarországon február 26-án a Neumann Labs magyar tulajdonú diagnosztikai laboratórium közölte: a nemrégiben bevezetett új PCR tesztjük a napokban egy vizsgált személy esetében már bizonyítottan kimutatta a dél-afrikai koronavírus-variáns jelenlétét Magyarországon.

Ugyanezen a napon jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján ezt hivatalosan is, és hozzátette, a variáns ellenállóbb, az antitestek kevésbé tudnak megküzdeni vele, ezért a már korábban megfertőződött személy is könnyen újrafertőződhet.

Melyik vakcinák lehetnek kevésbé hatásosak a variánssal szemben?

Ellentmondásos vagy még meg nem erősített hírek keringenek azzal kapcsolatban, a vakcinák hatásosságát mennyiben csökkenti a dél-afrikai mutáns. A nbyugtalanító hírekre válaszul több vakcinagyártó is bejelentette az elmúlt hetekben, hogy egy „ráerősítő” harmadik dózis kifejlesztésén is dolgozik (vizsgálja annak szükségességét), hogy hatékonyan alkalmazni lehessen a dél-afrikai mutáció ellen. 

  • Február elején robbant a hír, hogy a Dél-afrikai Köztársaság átmenetileg elhalasztja oltási kampányát a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinával, mert egy tanulmány szerint a védőoltás hatékonysága "korlátozott" a koronavírus dél-afrikai változatával szemben.A terv szerint a tömeges immunizálás pár nap múlva kezdődött volna egymillió adag vakcinával. A johannesburgi Witwatersrandi Egyetem által készített tanulmányban azoban az állt, hogy a brit oltás csak korlátozott védelmet nyújt a dél-afrikai vírusváltozat ellen fiatal felnőtteknél.  A britek viszont azonnal azt állították, semmi bizonyíték nincs arra, hogy az AstraZeneca ne védene meg a súlyos megbetegedések ellen, azaz a vakcina bizonyos fokú védelmet kialakít a vírussal szemben. Az Oxfordi Egyetem kutatásvezetője, Sarah Gilbert azt mondta, hogy nagy valószínűséggel őszre elkészülnek vakcinájuk módosított változatával, amely a koronavírus dél-afrikai variánsától is hatékonyan véd.
  • A Pfizer/BioNTech január végén az első vizsgálati eredmények alapján azt közölte, hogy az eredmények ugyan "bátorítók" és nem jelzik, hogy szükség lenne új vakcinára, mégis felkészülnek arra az eshetőségre, hogy megjelenik egy mutáció, amellyel szemben nem hatékony az oltás. Azt is jelezték, hogy a BioNTech fejlesztési platformja kellően rugalmas új vakcinaváltozatok kidolgozásához. Ezen a héten már arról érkezett hír, hogy a Pfizer háromdózisos verzióját tesztelik, mely az első eredmények szerint 10-20-szorosára növelheti a vérben lévő antitestek számát a második oltáshoz képest. A harmadik dózist nem módosítják egyelőre: pontosan ugyanazt a vakcinát kapják a kutatásban résztvevők, mint amit korábban megkaptak. Ugyanakkor azt is meg fogják vizsgálni, hogy kifejezetten a mutánsok, így a dél-afrikai variáns ellen átalakított vakcina mennyire lenne hatékony egy harmadik dózisban.
  • Az amerikai járványügyi hivatal tájékoztatása szerint a Moderna vakcinája az előzetes kutatások alapján kisebb hatékonysággal véd a dél-afrikai variánssal szemben. Január végén az akkori vizsgálatok alapján a Moderna azt közölte, hogy a vakcinája képes semlegesíteni a brit és dél-afrikai vírustörzset, de elővigyázatosságból klinikai programot indít az újonnan megjelenő vírusváltozatokkal szembeni védettség erősítése érdekében. Február 25-én a gyártó megküldte az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézetnek (NIH) a koronavírus új, dél-afrikai variánsa ellen kifejlesztett vakcinajelöltjét klinikai vizsgálatok céljából. 
  • A Szputnyik V orosz vakcina gyártóját Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította múlt hónapban, hogy vizsgálják meg, mennyire hatásos a vakcina a különböző koronavírus-mutánsok ellen. A vizsgálatok eredményét március 15-ig kellett volna közzétenni, a Magyarországon is alkalmazott Szputnyik V vakcina gyártója azonban február 27-én bejelentette, hogy a vizsgálatok szerint az újraoltás után a vakcina erős védettséget nyújt a dél-afrikai mutánssal szemben is. A vizsgálatok eredményét hamarosan nyilvánosságra hozzák.
  • A Magyarországon szintén engedélyezett kínai Sinopharm vakcinája védelmet ad, de kevésbé hatásos a dél-afrikai mutánssal, mint az eredeti vírussal szemben, legalábbis egy kismintás kutatás eredményei szerint. Két kínai COVID-vakcinát is teszteltek laboratóriumi körülmények között, a tanulmányt ugyanakkor még nem ellenőrizték más kutatócsoportok, a szakmai sztenderdek szerint erre szükség van ahhoz, hogy az eredményeket tudományos berkekben is elfogadottnak tekintsék.
  • A fentieken túl a Novavax és a Johnson&Johnson vakcináiról is az első kutatások azt állapították meg, hogy szignifikánsan gyengébb védelmet nyújtanak a dél-afrikai variánssal szemben. 

Jó hír is érkezett

Dél-afrikai tudósok szerdán közölték, hogy az általuk végzett kísérletek szerint a koronavírus dél-afrikai (501Y.V2 néven ismert) variánsa ellen termelődő antitestek védelmet nyújtanak az eddig kialakult, és valószínűleg a jelenleg kialakuló variánsokkal szemben is.

A vérplazmaelemzésen alapuló felfedezés

KÜLÖNÖSEN JÓ HÍRNEK SZÁMÍT, MIVEL ARRA ENGED KÖVETKEZTETNI, HOGY EGY KIFEJEZETTEN AZ 501Y.V2 VARIÁNS ELLEN KIFEJLESZTETT OLTÓANYAG ELÉG LEHET A VÉDELEMHEZ A KÜLÖNBÖZŐ VÍRUSTÖRZSEKKEL SZEMBEN

- mondták a dél-afrikai szakértők.

Az emberi szervezet által a dél-afrikai mutáció ellen természetesen termelt antitestek jó eredményeket "értek el" a Brazíliában azonosított variánssal és a világjárvány elején megjelenő vírustörzsekkel szemben is.

A címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd A címlapképen egy AstraZeneca koronavírus elleni vakcina szerepel a Fővárosi Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán, Budapest XIII. kerületében 2021. február 19-én.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF