Az EU betilthatja ezt az új dohányterméket

Portfolio
Az Európai Bizottság szerdán azt a javaslatot tette, hogy tiltsák be az ízesített, fűtött dohánytermékek árusítását az egész Európai Unióban. A szervezet közleménye szerint a Bizottság ezzel a lépéssel a hevített termékek értékesítésének látványos felfutására reagál.

Egy nemrégiben készült bizottsági jelentés szerint a hevített dohánytermékek értékesítési volumene több mint öt tagállamban 10%-kal nőtt, és összességében az EU-ban a hevített dohánytermékek aránya meghaladta a dohánytermékek teljes értékesítésének 2,5%-át.

Sztella Kiriákidisz, az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos a bejelentés kapcsán úgy fogalmazott, hogy az ízesített, hevített dohánytermékek piacról való kivonásával újabb lépést teszünk a rák elleni európai tervben megfogalmazott elképzelésünk megvalósítása felé, amely szerint 2040-re a lakosság kevesebb mint 5%-a fog dohányozni.

Mivel tízből kilenc tüdőrákos megbetegedést a dohányzás okoz, a dohányzás vonzerejét csökkenteni akarjuk, hogy megvédjük polgáraink egészségét és életeket mentsünk. Ehhez kulcsfontosságúak a dohányfogyasztás csökkentésére irányuló erőteljesebb intézkedések, a szigorúbb végrehajtás és az új fejlesztésekkel való lépéstartás, hogy kezeljük a piacra kerülő új termékek végtelen áradatát - indokolta a lépést. Majd azt is hozzátette, hogy ez utóbbi, vagyis az új termékek áradata elleni harc főleg a fiatalabbak védelme érdekében fontos.

A megelőzés mindig jobb, mint a gyógyítás

- folytatta a biztos.

A javaslatot most a Tanács és az Európai Parlament vizsgálja meg, és a javaslat a Hivatalos Lapban való közzétételt követően 20 nappal lép hatályba. A tagállamoknak nyolc hónapjuk lesz arra, hogy az irányelvet átültessék nemzeti jogukba, és a további három hónapos átmeneti időszakot követően a rendelkezéseket alkalmazni kezdik.

A Bloomberg beszámolója emlékeztet arra is, hogy a bizottsági javaslat az elmúlt hetekben tapasztalható, cigaretta és nikotin elleni szélesebb körű fellépés közepette született. A hónap elején az Egyesült Királyság kormánya által készített jelentés a dohányzás törvényes korhatárának évről évre történő emelését javasolta a fiatalok dohányzásának fokozatos megszüntetése érdekében. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága pedig azt jelentette be nemrégiben, hogy kidolgoz egy szabályt a nikotin nagy részének eltávolítására a cigarettákból, miközben egy külön döntésével elrendeli a Juul Labs Inc. e-cigarettájának kivonását a forgalomból.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF