vape
Üzlet

Két nagy gyomrost is kapott a dohányipar, komoly korlátozások jöhetnek

Portfolio
Két fontos hír is érkezett az elmúlt órákban, amely most első körben az amerikai dohányipari cégnek, Altriának fáj nagyon, de könnyen más szektortársaknak is fájdalmat okozhat. Egyrészt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal bejelentette, hogy korlátozná a cigaretták nikotintartalmát az Egyesült Államokban, másrészt médiaértesülések szerint a hivatal betiltaná az Altria érdekeltségébe tartozó elektromos cigarettákat gyártó cég, a Juul Labs termékeinek forgalmazását az amerikai piacon. Az első az egész iparágat érintheti, a második pedig könnyen precedens lehet, akár globálisan az elektromos cigaretták szabályozásával kapcsolatban.

Rájár a rúd az Altria-ra

A Marlboro és más cigarettamárkák mögött álló dohányipari cég, az Altria Group körül egyre több a rossz hír, egyből két csapás is érte a céget a héten:

  • Kedden az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal bejelentette, hogy a cigaretták nikotintartalmának korlátozását tervezi.
  • Ezt követően szerdán a The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a hivatal arra készül, hogy betiltsa a Juul Labs elektromos cigarettás termékeit az amerikai piacon.

Az Altria 12,8 milliárd dollárt költött arra, hogy 2018-ban 35 százalékos részesedést szerezzen a Juulban, de visszatekintve nem volt egy kockázatmentes befektetés. A Juul termékeinek elméletben kaput kellett volna biztosítaniuk az Altria számára a cigarettáról egyre inkább leszokó fiatalabb generáció felé, de a Juul felhasználói gyakran túl fiatalok voltak a szabályozó hatóságok, a tanárok, és az aggódó szülők szerint. A szövetségi ügyészek által vezetett büntetőjogi eljárás, amely azt vizsgálja, hogy a vállalat kiskorú tizenéveseket célzott-e meg, még mindig folyamatban van, nem beszélve a több ezer polgári perről. A kritikák kezelésére a Juul 2019-ben leállította a kiskorú felhasználók körében népszerű édes és gyümölcsös ízesítésű termékek értékesítését.

juul labs vape
Forrás: Bill O'Leary/The Washington Post via Getty Images

Az Altria Juul Labs-be történt befektetése 12,8 milliárd dollárról - több leértékelés után - könyv szerinti értéken az idei év kezdetére 1,7 milliárd dollárra csökkent. Ha az FDA valóban kitiltja a Juult az amerikai piacról (ami idén várhatóan a teljes értékesítés 94 százalékát adja majd), akkor az Altria részesedése fennmaradó részének leírása meghaladhatja a 90 centet részvényenként, adózás előtt - írja a Barron's.

A Juult érintő tiltás feltehetően annak a 2020-as FDA irányelvnek az eredménye, mely szerint az összes amerikai e-cigaretta gyártónak átfogó jelentést kell benyújtania felülvizsgálatra a termékeiről - úgy tűnik azonban, hogy a Juul beadványa nem felelt meg a szabályozó előírásainak.

Az Altria árfolyama beszakadt a hírek hatására, tegnap több mint 9 százalékkal került lejjebb.

altria2

Vivien Azer, a Cowen dohányipari elemzője azt írta, hogy nem számított arra, hogy az FDA általános elutasítást fog tanúsítani a Juul termékekkel szemben.

Ez a jelentés egyértelműen meglepetésként érte a piacot és minket is, mivel azt gondoltuk, hogy a JUUL korlátozott engedélyeket kaphat

- írta szerdai elemzésében. Az Altria részvényeire vonatkozó ajánlása egyébként tartás.

A dohánygyártó részvényárfolyama már eleve nyomás alatt volt, mivel az elemzőket egyre jobban aggasztja az infláció dohányosok kiadásait érintő hatása; valamint a Philip Morris azon tervei, hogy füstmentes dohánytermékeket kezdjen el árulni az Egyesült Államokban.

A nikotintartalom csökkentése

Az FDA keddi bejelentése a cigarettákban lévő nikotin korlátozására vonatkozó tervéről kevésbé volt meglepő. Az ügynökség már öt éve tárgyal a nikotinszint korlátozásának egészségügyi előnyeiről. Az Altria esetében a cigaretta és a szivar még mindig az elemzők által az idénre várt 21 milliárd dolláros bevétel mintegy 85 százalékát teszi ki. A dohányipar továbbra is nagyon nyereséges üzletág, és az Altria 2022-es nyereségére vonatkozó előrejelzések közel 9 milliárd dollár, azaz részvényenként 4,86 dollár a FactSet adatai szerint.

Az FDA még nem tett javaslatot a nikotin korlátozására vonatkozó konkrét szabályokra, és a hatálybalépés időpontja még messze van. Az iparág még mindig harcol a mentolos cigaretták ügynökség általi betiltása ellen, miközben továbbra is árulja a termékeket.

Azer becslései szerint a mentolos cigaretták elleni küzdelem öt évig is eltarthat. A nikotintartalom korlátozása egy évtizedet vehet igénybe - írta.

A cigaretták nikotintartalmának FDA általi korlátozása, ha elfogadják, jó hírnek tűnik a 22nd Century Group XXII számára, amely egy csökkentett nikotintartalmú dohánytermékekkel foglalkozó biotech cég. A 22nd Century árfolyama az FDA nikotinszint-korlátozási tervének nyilvánosságra hozatala után nagyot ugrott, tegnap 20,3 százalékos pluszban zárt.

22ndcentury

Címlapkép: Gabby Jones/Bloomberg via Getty Images

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
számla befizetés