varga mihály parlament költségvetés pénzügyminiszter
Gazdaság

Szép csendben megérkezett a kormány adócsomagja és ebben előkészítette a KATA módosítását is

Csiki Gergely
Hosszú évekre visszamenőleg eddig az volt a jellemző, hogy a kormány a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat benyújtását követően néhány nappal "egyes adótörvények módosításáról" címmel beterjeszt egy másik dokumentumot a parlamentnek, ami lényegében mindig a következő év adóváltozásait tartalmazza. Nagyon úgy tűnik, hogy idén nem ezt a gyakorlatot alkalmazza, hanem a 2023-as költségvetést megalapozó salátatörvénybe illesztette be az első adómódosításokat. Mutatjuk ezek lényegét.

Érdemes persze megjegyezni azt is, hogy a kormány nincs is rákényszerülve arra, hogy külön adócsomag formájában kezelje a legfontosabb adóváltozásokat, hiszen azokat a háborús veszélyhelyzet miatt rendeleti úton oldotta meg néhány héttel ezelőtt.

Az újabb adóterveket pedig ezúttal beágyazta a 2023-as költségvetést megalapozó törvényjavaslatok közé, ami 132 oldalon keresztül vezeti át a módosításokat, amelyek szükségesek a jövő évi büdzsé érdekében. Ez a törvényjavaslat is kedd este került fel a parlament oldalára, igazi jogszabály-dömping volt megfigyelhető kedden:

A Niveus Consulting Group szerdai összefoglalójában azt emelte ki, hogy a törvényjavaslat számos adózási szabályt is módosít, amelyek közül hármat emeltek ki: KATA, cégautó-adó és transzferár mulasztási bírság.

Jön a KATA módosítás?

Az elmúlt napok kormányzati és kamarai nyilatkozatai alapján a legnagyobb várakozás a 2023-as adóváltozások közül a KATA-szabályok módosításával kapcsolatban figyelhető meg.

A Niveus tanácsadó cég szerint a törvényjavaslat egy rendkívül érdekes „trükkel” vetíti elő, hogy a KATA reformra még a nyár előtt sor kerülhet: az indokolás „jogtechnikai módosításként” megjelölt módosításokat tartalmaz a KATA szabályok kapcsán. Ezek pont azokat a részeket érintik, amit egy reform feltehetőleg érinteni fog.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere szerint itt válik igazán érdekessé a javaslat. A jogtechnikai módosításként előterjesztett verzió ugyanis szó szerint megegyezik a jelenleg hatályos szöveggel. Nem nagyon lehet erre más magyarázat, mint az, hogy ezeket a szakaszokat később, de még a törvényjavaslat elfogadása előtt módosítani tervezik, tehát már ebben az adócsomagban rendezni fogják a KATA kérdését.

Ez egyúttal azt is jelzi a szakértők szerint, hogy a módosítás feltehetőleg az alábbi szabályokat fogja érinteni:

  • a KATA választására jogosultak körét, például egyes cégformák vagy szektorok számára megtiltva a KATA szerinti adózást
  • a havonta fizetendő adó mértékét
  • a KATA révén elérhető jogosultság összegét
  • a munkaviszonnyá történő átminősítésre vonatkozó rendelkezéseket

A Niveus Consulting Group szerint, ha igaz a feltételezés, hogy csak ezeket tervezik módosítani, akkor sem a 3 millió forintos, sem a 12 millió forintos értékhatár nem változna. Természetesen annak sincs akadálya, hogy később ez utóbbi rendelkezéseken is változtassanak a törvényjavaslat módosításával, csökkentve vagy növelve bármelyik értékhatárt.

„Meglepően szokatlan ennek az előkészítése, ehhez hasonló jogtechnikai megoldás egy adómódosítás előkészítésére tudomásunk szerint ezidáig még nem volt. A javaslat emellett tartalmaz néhány technikai jellegű pontosítást, de az igazán érdekes változások irányát még egyáltalán nem tárták fel” - tette hozzá Fischer Ádám.

Hevített dohánytermék: új kategória

A salátatörvény egyúttal a Jövedéki adóról szóló törvényt is módosítja, mégpedig úgy, hogy bevezeti a hevített dohánytermék fogalmát:

  • a) az olyan dohányrúd, amely a használatához rendelt készülék segítségével hevítés által belélegezhető aeroszolt bocsát ki a dohány elégetése nélkül,
  • b) az olyan termék, amely teljesen vagy részben dohánytól eltérő anyagot tartalmaz, de egyébként megfelel az a) pontban meghatározott kritériumoknak;

Az új dohánytermék kategóriát pedig pontosítja a javaslat: "e törvény szerint cigarettának, szivarnak, szivarkának, fogyasztási dohánynak, hevített dohányterméknek vagy töltőfolyadéknak nem minősülő, a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvényben ekként meghatározott dohánytermék". A módosítás értelmében a hevített dohánytermék fogalmának bevezetésével 2023. január 1-jével a hevítési technológián alapuló dohánygyártmányokra külön adójogi kategória kerül meghatározásra a jövedéki szabályozáson belül, amely termékek így az új dohánytermékkategóriákból átkerülnek a hevített dohánytermékek kategóriájába.

Az indoklásban itt az szerepel, hogy "adójogi szempontból a dohánygyártmányokon belül külön kategória kerül meghatározásra a hevített dohánytermékekre vonatkozóan, amelynek célja, hogy a hevítéssel fogyasztható, azonban dohányt, vagy nikotint nem tartalmazó (jellemzően gyógynövény alapú) termékek is jövedéki adóköteles termékekké váljanak".

A jövedéki adó mértéke a hevített dohánytermékre 35 forint darabonként, vagyis szálanként.

Ez 2021 áprilisától 15 forint, vagyis itt jelentős adóemelést láthatunk. Vagyis a kormány tovább halad azon az úton, ami arról szól, hogy a hagyományos dohánytermékek adótartalmához zárkóztatja fel az új típusú termékek adótartalmát, amivel csökkenhet például a hevített dohánytermékek adóelőnye. A dohánytöltetek piaca egyébként brutális növekedésben van Magyarországon is.

Megemelt cégautóadó

A fentieken túl a javaslat véglegessé teszi a cégautó-adó emelését, a javaslat elfogadásával már nem csak rendeleti szinten fogják megemelni az összeget, az láthatóan hosszú távon megmarad.

Részlet a törvényjavaslatból.

Jelentősebb változás elé néznek a cégcsoportok a transzferárakra vonatkozó szabályok átalakításával. A kapcsolt vállalkozások eddig is kötelesek voltak transzferár-nyilvántartást készíteni az egymás közötti, meghatározott értéket elérő ügyleteikről, de eddig nem kellett azt benyújtani az adóhatósághoz. Egy új rendelkezés szerint viszont már a társasági adó bevallásban adatot kell szolgáltatni a transzferárakról. Ez azt jelenti, hogy a transzferárak kalkulációjának mindenképpen el kell készülnie a bevallással egyidejűleg.

Ezzel együtt drasztikusan emelkedik a transzferár nyilvántartás hiánya esetén kiszabható bírság, az eddigi 2 millió, ismételt jogsértés esetén 4 millió forintos bírság két és félszeresére, 5, illetve 10 millió forintra emelkedik, ami rendkívüli bírságolási összeget eredményezhet akár már pár tranzakcióra vonatkozó transzferár dokumentáció hiánya esetén is - olvasható a tanácsadó közleményében.

Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kell a vállalatcsoportoknak a jövőben arra fektetni, hogy megfelelően dokumentálják a csoporton belüli ügyleteket.

Címlapkép: arga Mihály pénzügyminiszter az expozéját tartja a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 22-én. Varga Mihály elmondta, hogy a 2023-as büdzsé a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése, ezek azok a legfontosabb gazdaságpolitikai irányok, amelyeket számokba foglaltak. Mögötte Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j2). Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Liszicsanszk
Orosz útlevél
Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Karikó Katalin