Rezsi: lépett az MVM, most kell mindenkinek sietni

Portfolio
Augusztus 15-ig meghosszabbítja a rezsidrágításhoz kapcsolódó mérőóraállás bediktálási lehetőséget az MVM Next - áll a társaság közleményében.

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a 2022. augusztus 1-jei árváltozáshoz kapcsolódóan minden érintett ügyfelének lehetőséget biztosít a mérőállás bediktálására, ezért ennek határidejét augusztus 15-ig meghosszabbítja - áll a közleményben.

Ha eddig még nem sikerült a mérőóraállás rögzítése, az MVM javasolja, hogy augusztus 15-ig térjen vissza az mvmnext.hu/Ugyfelszolgalat címen elérhető online ügyfélszolgálatra vagy a telefonos ügyfélszolgálatra. A mérőóraállás rögzítése munkaidőn kívül is, 0-24 órában lehetséges az online felületen, illetve telefonon keresztül történő automatikus diktálással. 

Az MVM Next felhívja ügyfelei figyelmét, hogy a rendkívüli diktálás nem kötelező, és a kedvezményes kereten belül fogyasztó ügyfeleinknek nem is érdemes mérőállást rögzíteni a rendkívüli időszakban. Amennyiben az ügyfél augusztus 15-éig nem küldi el az aktuális mérőóra állását, nem érheti hátrány, ebben az esetben becsült érték alapján számlamegosztás történik és a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott energia mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán.

Egy korábbi javaslatában az MVM finoman utal rá, hogy nem érdemes a leolvasással trükközni. "Az eddigi fogyasztásától jelentősen eltérő mérőállást a számlázás során felülvizsgálhatja a szolgáltató, és módosíthatja a hálózati elosztó leolvasása alapján." - jelezte még júliusban a társaság.

Vannak azért kérdések

A rezsi drágítása számos gyakorlati problémát vetett fel eddig is, és ezek egy részére a mai napig nincs magyarázat. Korábban volt olyan tájékoztatás, ami szerint nem szükséges a drágítás pillanatában óraleolvasást elvégezni. Később azonban mégis arra lehetett következtetni, hogy sokan jobban járhatnak, ha elvégzik a leolvasást.

Ez ügyben még a rezsirendelet sem adott eligazítást, így nem derült ki egyértelműen, hogy vajon érdemes-e még augusztus elseje előtt fixen rezsicsökkentett áron elszámolni az eddigi fogyasztásunkat a szolgáltatóval, ha átalányban fizetünk. Az MVM GYIK oldalára felkerült tájékoztatásásból azonban már kiderült, hogy lehetőség van a július 31-ei óraállások rendkívüli bediktálására, így nem szükséges külön elszámolást kérni, mégis tiszta lappal lehet nekifutni a rezsirendelet utáni időszaknak. Erről a bediktálásról derült ki most, hogy augusztus 15-ig tolódott ki a határideje.

Korábban úgy számoltunk, hogy ha a július végi óraállást nem adja meg a fogyasztó, és a szolgáltató becslés alapján számol, akkor léteznek olyan extrém esetek, amikor a becslés miatt tíz- vagy akár százezreket is elbukhatunk.

Számításunkban arra jutottunk, hogy összességében érdemes mindenkinek egyedileg megvizsgálni, hogy esetében előfordulhat-e, hogy egy bármilyen jól összerakott becslés miatt esetleg eleshet-e jelentősebb „rezsicsökkentett” kvótától. A fenti extrém példán is láthatjuk, előfordulhatnak ilyen esetek, de

  • a „diktálósoknak” az előrehozott elszámolás gyakorlatilag felesleges lenne,
  • ha az átalányosnak közel van a hivatalos leolvasás időpontja augusztus elsejéhez, jó eséllyel minimális kvóta veszhet el,
  • ha az átlagnál alacsonyabb az éves fogyasztása egy fogyasztónak, akkor irreleváns, mikor számolnak el, mert mindenképpen rezsicsökkentett lesz az ár,
  • ez a probléma alapvetően akkor merül fel, ha valaki a fogyasztási jelleggörbétől nagyon eltérő megoszlásban fogyasztotta a gázt.

A rezsidrágulásnak nem ez az egyetlen gyakorlati fejtörője. A mai napig ellentmondásos, és nem tisztázott információk élnek azzal kapcsolatban is, hogy a háztartások év során nagyon egyenetlenül alakuló gázfogyasztását miként kell elszámolni. Erre három különféle értelmezés is napvilágot látott, ezek teljesen eltérő eredményekre vezetnek abból a szempontból, hogy mennyi fogyasztás fér bele a rezsicsökkentett keretbe és mikortól kell hétszeres árat fizetni. Ezzel kapcsolatban kerestük az MVM-et, de még nem kaptunk választ.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF