580 milliárdos beruházás jön Nyíregyházára: tudnak ebből profitálni a helyi vállalkozók?

Portfolio
Zsinórban a negyedik negyedévben esett vissza negyedéves alapon a magyar gazdaság teljesítménye. Nagy kérdés, milyen hatással lesz ez a magyar vállalkozások életére, mennyire lesz nehéz dolguk, ha fejlesztési forrásokhoz szeretnének jutni. A Portfolio ezért folytatja országos gazdasági rendezvénysorozatát: szeptember 14-én Nyíregyházán adunk lendületet a hazai vállalkozásoknak!
Az ingyenes fél napos délutáni eseményeken vállalatvezetők, pénzügyi, munkaerőpiaci, digitalizációs és energetikai szakértők, a szakpolitika és a finanszírozói oldal képviselői adnak áttekintést a helyi vállalkozások lehetőségeiről, a régió gazdasági kilátásairól és versenyképességéről.

Zsinórban a negyedik negyedévben esett vissza negyedéves alapon a magyar gazdaság teljesítménye – derül ki a KSH augusztus közepén megjelent adatából. Ilyen hosszú visszaesésre 1996 óta egyszer sem volt példa, még a 2008-09-es pénzügyi válságban is megúsztuk három negyedévnyi zsugorodással.

A havi termelési adatok már mutatták, hogy a legtöbb fronton visszaesés következett be április-júniusban: a kiskereskedelem különösen, de az ipar és az építőipar is meglehetősen gyengén teljesített a tárgyidőszakban. Korábban ugyanakkor a mezőgazdaság, az egészségügy és néhány piaci szolgáltatás teljesítménye részben ellensúlyozta a termelő ágazatok és a kereskedelem gyenge kibocsátást. Főként a piaci szolgáltatások esetében ez ezúttal nem történt meg.

Elemzők szerint a mérséklődésnek indult, de továbbra is extrém magas infláció még mindig szorítja vissza a fizetőképes keresletet, ezzel együtt a hamarosan pozitív tartományba lépő reálbérváltozás e tekintetben kedvező fordulatot hozhat. Ugyanakkor olyan tényezők, mint az uniós források elmaradása a beruházási aktivitás érdemi lassulását eredményezik. Mindemellett egyelőre a globális gazdaság fellendülése is várat magára.

A kormányzati reakció szerint viszont a magyar gazdaság az év második felében visszatér a növekedési pályára, jövőre ismét uniós átlag felett teljesíthet

A számokat látva jogosan merül fel a cégvezetők fejében: vajon mikor leszünk túl a nehezén? Mi jöhet még? Hogyan fejleszthetem tovább a cégemet ennyire bizonytalan és nehezített pályán?

Kristálygömbünk nekünk sincs, van viszont szándékunk arra, hogy sokrétű gazdasági tudás és tapasztalat összegyűjtésével, megosztásával adjunk új lendületet a kis- és középvállalkozásoknak a válságkezeléshez és a további fejlődéshez. Ez a szándék hívta életre idén ősszel is a Portfolio országos szakmai rendezvénysorozatát, amely szeptemberben és októberben

Első állomásunk tehát a nyírségi megyeszékhely lesz, szeptember 14-én: Nyíregyháza gazdasága különösen nagy fejlődés előtt áll. Néhány hete jelentették be, hogy a városban akkumulátorgyár épül óriási, 580 milliárd forintos beruházással. Fontos kérdés, hogy milyen hatással lesz ez a beruházás a város gazdaságára, és hogy tudnak a projektben részt venni a helyi vállalkozók, beszállítók.

Az ingyenes, fél napos délutáni eseményeken vállalatvezetők, pénzügyi, munkaerőpiaci, digitalizációs és energetikai szakértők, a szakpolitika és a finanszírozói oldal képviselői adnak áttekintést a helyi vállalkozások lehetőségeiről, a régió gazdasági kilátásairól és versenyképességéről.

A rendezvényre a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Bővebb információt IDE KATTINTVA találhat, előadóink listája folyamatosan frissül.

Címlapkép forrása: ilbusca via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF