Milyen újdonságot tud mutatni kilencedik alkalommal a Brain Bar?

Portfolio
Jövő hét csütörtökön kezdődik a Brain Bar, Európa legnagyobb jövőfesztiválja, amely kifejezetten a Z generációnak szól, illetve azoknak, akik szeretnék megérteni, hogy mi foglalkoztatja a fiatalokat, és hogyan tekintenek a jövőbe. A szerteágazó témák között nagy hangsúlyt kap a biztonság, a test és lélek egyensúlya vagy éppen a mesterséges intelligencia térnyerése. Nem azért hoztuk létre a fesztivált, hogy állást foglaljuk ezekben a kérdésekben, hanem azért, hogy elgondolkodtassuk a résztvevőket, és segítsünk nekik abban, hogy a jó kérdéseket tudják feltenni maguknak, amelyekre majd ők maguk találják meg a válaszokat” – mondta Böszörményi-Nagy Gergely a Portfolio-nak.

A Portfolio a Brain Bar médiatámogatója.

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt ennyire aktuális a kérdés: mit hoz a jövő? A válasz korántsem egyértelmű, a globális folyamatokat háborúk, vírusok, gazdasági nehézségek, a klímaváltozás vagy a technológiai forradalom formálják. Az egyén szintjén viszont legalább ilyen meghatározó témák a szociális kapcsolatok változása és minősége, a hiteles információk kiszűrése, a testi-lelki egyensúly elérése, vagy csak önmagában a biztos egzisztencia megteremtése.

Kinek lehetne fontosabb ezekről a témákról tájékozódni és kérdéseket megfogalmazni, ha nem a Z generációs fiataloknak, akik előtt áll még az egész élet?

Talán csak azoknak az idősebbeknek, akik szeretnék megérteni a félelmeiket és egyben a várakozásaikat.

A rendezvény szándékosan nem rendezi szigorú struktúrába a programokat, nem specializál, mert a szervezők célja nem egy újabb szakmai konferencia létrehozása volt, hanem az inspiráció, a tájékozódás és nyitottság erősítése.

Az esemény tehát elsősorban nem hangzatos válaszokat ígér, hanem abban segít, hogy a helyes kérdéseket tudjuk megfogalmazni a globális társadalmi és gazdasági folyamatokról, kultúráról, magánéletről, személyes kapcsolatokról és identitásról.

Olyan nemzetközi és magyar szakemberek, tudósok, vállalatvezetők, zenészek és művészek tartanak majd előadásokat, akik aktívan foglalkoznak a jövő kérdéseivel, legyen szó evolúcióbiológiáról, biztonságpolitikáról, mesterséges intelligenciáról vagy az alvás jelentőségéről.

„A nyugati társadalmakban egészen a közelmúltig létezett egy toposz, egy széles körben elfogadott konszenzus arról, hogy a gazdasági fejlődés folyamatosan egyre jobb, egyre könnyebb életet fog biztosítani az egymást követő generációknak.

Ez a feltételezés megdőlni látszik, számos olyan globális trend befolyásolja a környezetünket, amelyek bizonytalanná teszik a megszokott életminőségünk fenntarthatóságát.

"Ezzel párhuzamosan a fiatalok óriási mennyiségű, és többnyire kétes minőségű információval találkoznak, és egyre kevesebb fogódzójuk van ahhoz, hogy megítéljék, ezek közül melyik hiteles, hasznos és előremutató a jövőjük szempontjából. Mi ebben segítünk nekik.” – mondta Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója a Portfolio-nak.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója

A résztvevők a legkülönfélébb iparágakból érkeznek, Lindsay Aitchison, a NASA mérnöke, aki bemutatja, hogyan fejleszti a jövő űrruháit, amelyben 2 év múlva a Holdon fognak sétálni az asztronauták, vagy Martin Gurri, a CIA volt elemzője, aki arról fog beszélni, hogy a közösségi média térnyerése és az információ közvetítés demokratizálódása hogyan bontotta le a társadalmi elitek monopóliumát. Peter Turchin orosz-amerikai tudós pedig adatalapú számítások alapján jósolja meg a jövő eseményeit.

„Ezt a fesztivált nem azért hoztuk létre, hogy állást foglaljunk a nagy kérdésekben, és végső válaszokat ígérjünk korunk nagy dilemmáira. Sokkal inkább azért, hogy elgondolkodtassuk a résztvevőket, segítsünk nekik abban, hogy helyes kérdéseket tehessenek fel, amelyekre aztán ők maguk tudják megtalálni a helyes válaszokat” – tette hozzá a fesztivál alapítója.

Bár sokan talán nincsenek tisztában vele, de jelenkorunk egyik legnagyobb problémája a konstans alváshiány és az ebből fakadó fáradtság. A fesztivál előadójaként Dr. Sophie Bostock alváskutató arról mesél, hogy miért kéne sokkal nagyobb figyelmet fordítani az alvásra. Egy hazai sikersztorit mutat be Schaffhauser Sámuel és Palánki Dávid, a Shrooly alapítói, akik otthoni gombatermesztő innovációjukra már több millió dolláros közösségi finanszírozást szereztek.

A rendezvény még több mint 80 előadót állít színpadra, akik közül sokakkal már most meg lehet ismerkedni a szervezők oldalán.

A Magyar Zene Házában rendezett Brain Barra az ingyenes regisztráció diákok és tanárok számára már elindult.

A Portfolio a Brain Bar médiatámogatója

Címlapkép és fotó: Brain Bar

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF