Egyelőre talány, hogy teljesített januárban a hazai autóipar

Portfolio
A KSH tegnap közölte a hazai ipari termelés teljesítményét és a külkereskedelem januári egyenlegét. Mindkét esetben kedvezőtlen adatok érkeztek, és mivel az említett mutatótatókat egyaránt döntően befolyásolja a járműipar helyzete, valószínű, hogy ez utóbbi sem teljesített fényesen. A teljes igazság jövő hét szerdán, március 13-án, a KSH második becslésekor fog kiderülni, a legfrissebb adatok mögött húzódó folyamatokról pedig március 20-21-én a Portfolio – MAGE Járműipar 2024 konferencián az iparág legfontosabb szereplői fognak beszélni.

A KSH tegnap reggel tette közzé legfrisseb elemzését a hazai ipari termelés eredményeiről és az export volumenéről is. Egyik mutató sem alakult jól, egymástól nem függetlenül 4,1, illetve 7 százalékos csökkenést mutatnak az egy évvel korábbiakhoz képest. A KSH a részletes szektorális adatokat még nem közölt, csupán annyit, hogy 2024. januárban a feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene, mindössze három alágban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban. Egyelőre tehát csak találgathatunk, hogy a járműipar hogyan teljesíthetett az említett időszakban, azonban tudva, hogy az ipari termelésben és az exportban mekkora szerepet játszik,

nem sok jóra számíthatunk.

Nem mutatnak jól a tavaly év végi eredmények sem: a decemberi adatok szerint a feldolgozóipari termelés 26%-át képviselő járműgyártás 9,0%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 11,1, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 6,0%-kal csökkent. Az ipari export volumene 12,0%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33%-át képviselő járműgyártás kivitele 11,3, a 13%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 13,9%-kal csökkent.

Az európai autóipar pedig igen nehéz időszak elé néz, amely a hazai beszállítókra nézve is jelentős kockázatokat rejt.

Az igazság jövő hét szerdán derülhet ki, amikor a KSH kiadja második, részletesebb becslését is. A március 20-21-én megrendezett Portfolio – MAGE Járműipar 2024 konferencián pedig a szektor legfontosabb hazai szereplői magyarázhatják el, milyen tényezők állhatnak a vélhetően kedvezőtlen adatok mögött, és milyen stratégiával lehet újra a növekedés útjára lépni.

Portfolio-MAGE Járműipar 2024
Március 20-21-én Kecskeméten a Portfolio MAGE Járműipar 2024 konferencián a mobilitási szektor minden fontos szereplője összegyűlik.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF