Előfizetői tartalom

Csúnyán indul az év: zuhan a magyar kivitel

Portfolio
Megjelent az idei év első adata a magyar külkereskedelmi forgalomról. Eszerint januárban a külkereskedelmi mérleg 497 millió eurós többlettel zárt. Ez megerősítette azokat a várakozásokat, amelyek szerint a decemberi deficit csak egyszeri esemény volt, viszont az exportadat növekedési szempontból pocsék lett.

Az elmúlt évben hozzászokhattunk, hogy a külkereskedelmi mérlegben hónapról hónapra óriási többletek alakulnak ki. Ennek alapvetően három oka volt: a recesszió, visszaeső belföldi felhasználás miatti importcsökkenés, az energiaárak normalizálódása következtében sokat javuló energiamérleg, illetve a jármű és akkumulátorgyártás felfutó kapacitásaiból keletkező exporttöbblet. Ehhez képest meglepetést okozott, hogy decemberben ismét hiány alakult ki az áruforgalomban. A részletes adatokból kiderült, hogy a deficit az energiaimport nagy megugrásának köszönhető. Ez alapján azt vártuk, hogy a külkereskedelmi többlet már januárban visszatér.

Ez alapján a mai statisztikai jelentésből két kérdésre vártuk a választ.

Egyrészt, hogy az import megugrása valóban olyan egyedi jelenség volt-e, mint az sejthető. Ahogy jeleztük, erre a válasz az, hogy igen, és ez elegendő volt ahhoz, hogy a többlet visszatérjen. Az euróban számolt import éves alapon 14%-kal csökkent, vagyis újra a szűk belső kereslet és az energiaárak visszaesése nyomja rá legerősebben a bélyegét a behozatali adatra.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés