Előfizetői tartalom

Pocsék évkezdet az ipartól - hogy lesz itt nagy növekedés?

Portfolio
Megjelent az első idei statisztika az ipar teljesítményéről. Az előzetes adatok szerint a termelés volumene 1,1 százalékkal elmaradt az előző havitól, ezzel folytatódott a szektor csökkenő trendje.

Az ipar már hosszabb ideje visszafogott teljesítményt nyújt. 2022 eleje óta stagnáló és csökkenő periódusok váltják egymást, ami összességében egy lassú ereszkedő trendet mutat.

Az utóbbi hónapokban a termeléscsökkenés karakteresebbé vált, amit elsősorban a nyugati és (közvetve) kínai felvevőpiacaink lassulására vezetnek vissza a szakértők. Ez a gyenge teljesítmény alapvetően befolyásolta, hogy tavaly a negyedik negyedévben megállt a gazdaság éppen csak újrainduló növekedése. A gyenge évzáró beárnyékolta az idei növekedési kilátásokat is, éppen ezért volt érdekes, hogy hogyan indítja az idei évet az ipar. Az előjelek nem voltak kedvezők, hiszen januárban a közel-keleti geopolitikai konfliktus miatt néhány nagy termelő üzemben rövid ideig ellátási problémák léptek fel.

A friss adat visszaigazolja a pesszimista várakozásokat, a januári termelés már 4,1%-kal elmarad az egy évvel korábbitól. A pontos okokat majd a jövő heti részletes adatközlésből olvashatunk ki, a KSH most csak annyit közölt, hogy a feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. A 14 alágból mindössze háromban nőtt éves alapon a kibocsátás.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés