Betelt a pohár, lesújt Kínára nagyhatalmi szövetségese

Portfolio
Brazília ipari minisztériuma több vizsgálatot is kezdeményezett a Kínából érkező dömpingárukkal, főként ipari termékekkel kapcsolatban, mivel Latin-Amerika legnagyobb gazdasága az olcsó importáruk áradatával küzd. Az elmúlt hat hónapban a minisztérium különböző termékek, köztük fémlemezek, előre festett acél, vegyi anyagok és gumiabroncsok vizsgálatát indította el az ipari szervezetek kérésére. A lépés azért is fájhat Pekingnek, mert Brazília fontos szövetségese a BRICS-ben.

Kína gazdaságának a fejlett gyártás révén történő ösztönzésére tett erőfeszítései, különösen az olyan ágazatokban, mint a napenergia, az elektromos járművek és az akkumulátorok, az export megugrását eredményezték. Ez a tendencia aggodalmat keltett a kereskedelmi partnerek és a riválisok körében egyaránt, és mind a fejlett, mind a feltörekvő piacok intézkedéseket hoztak a kínai termékek beáramlásának kezelésére.

Most a BRICS-ország, Brazília, Kína egyik legfontosabb kereskedelmi partnere elégelte meg a kereskedelmi dömpinget.

A vizsgálatok a Brazília és Kína közötti kereskedelmi feszültségek növekedését jelzik, a jelentős gazdasági kapcsolatok ellenére. Miközben Brazília célja a Pekinggel való kapcsolatok ápolása, a hazai iparágak védelme és fejlesztése továbbra is prioritást élvez. Luiz Inácio Lula da Silva elnök számára azonban a Kínával való szembenézés kényes egyensúlyozás, tekintettel arra, hogy Kína Brazília legnagyobb kereskedelmi partnere – írja a Financial Times.

A vizsgálatok aláhúzzák a feltörekvő piacok szélesebb körű aggodalmait a kínai ipari termékek térnyerésével kapcsolatban. Olyan országok, mint Thaiföld, Vietnam és Mexikó szintén panaszt tettek és vámokat vetettek ki a dömpinggel és a dömpingellenes vámok kijátszásával kapcsolatos problémák megoldására. Eközben pedig az Európai Unió is sorra indít eljárásokat a kínai szereplőkkel szemben a kereskedelmi aggályok miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF