A magyar gazdáknak fontos ukrajnai bejelentéseket tett az Európai Bizottság

A magyar gazdáknak fontos ukrajnai bejelentéseket tett az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság ma arra tett javaslatot, hogy az EU-ba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámokat és kontingenseket további egy évig függesszék fel, de ez járjon együtt az érzékeny uniós mezőgazdasági termékek védelmének megerősítésével. Mindez összhangban áll az EU azon kötelezettségvállalásával, hogy addig fogja támogatni Ukrajnát, amíg csak szükséges – jegyzi meg a bizottsági közlemény. A bejelentésekre rögtön kiadott egy felháborodott közleményt az Agrárminisztérium.

Egyre jobban széttöredezik a világ - Miért ilyen sérülékenyek az országok?

Egyre jobban széttöredezik a világ - Miért ilyen sérülékenyek az országok?

Az utóbbi években egyre többször válnak központi témává a globális értékláncokkal kapcsolatos problémák. A világ egy pontján történik egy természeti katasztrófa, kitör egy háború, vagy egy vírus üti fel a fejét, majd ezek a hatások a külkereskedelmi kapcsolatokon és az értékláncokon keresztül egyre gyorsabban szétterjednek a világban, jelentős problémákat okozva ezáltal más gazdaságokban is. Elegendő csak arra gondolni, hogy a Covid-járvány, a chiphiány, vagy az ukrán-orosz háború milyen fennakadásokat, késéseket okozott a termelésben. A fő kérdés az, hogy vajon egyre több ilyen esemény történik-e világszerte, vagy esetleg közgazdasági okok is meghúzódnak a háttérben. Ebben a cikkben amellett fogok érvelni, hogy az utóbbi évtizedek globalizációs folyamataiból fakadó szerkezeti változások is hozzájárultak az értékláncok és a gazdaságok nagyobb sérülékenységéhez.

Szorosabbra fűzte kapcsolatait Kína és Svájc

Szorosabbra fűzte kapcsolatait Kína és Svájc

Kína és Svájc megállapodást írt alá a két ország közötti kereskedelmi szerződés kiterjesztéséről, Kína pedig ezentúl egyoldalú vízummentességet biztosít Svájcnak - közölte a svájci kormány és a kínai állami média hétfőn.

Fájdalmasan visszaesett a kínai külkereskedelem

Fájdalmasan visszaesett a kínai külkereskedelem

Kína exportja éves szinten 4,6%-kal csökkent, ami 2016 óta az első egész éves csökkenést jelenti. Az ország kivitele tavaly 3,38 billió dollárt tett ki, ami elmaradt az előző évi rekordtól. A visszaesés a gyengülő globális keresletnek és a csökkenő áraknak tudható be, ami a világ második legnagyobb gazdaságának egyik fontos növekedési hajtóerejét érinti.

Az EU egyelőre nagy vesztese az eddigi világrend felborulásának

Az EU egyelőre nagy vesztese az eddigi világrend felborulásának

Az Európai Unió kivitele közel két éve folyamatosan csökken, ráadásul az export visszaesése egyre jobban gyorsul a legfrisebb bmi-adatok alapján. Ezzel párhuzamosan a teljes termékkülkereskedelmi forgalom (export és import együtt) is visszaesett. Az EU és az Egyesült Államok Kínával folytatott kereskedelme is zsugorodik, főként az importnál, ami már jelzi a világkereskedelem pólusváltását. Az eltolódásnak nagy nyertesei a dél-kelet-ázsiai országok, míg az Európai Unió a legnagyobb vesztes. Biztató jelek viszont arra utalnak, hogy a mostani gyengélkedés után hamar talpra állhat az államszövetség.

Meglepetést okozott az amerikai külkereskedelem

Meglepetést okozott az amerikai külkereskedelem

Az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya az elemzők által várt növekedés helyett csökkent novemberben az előző hónaphoz képest - derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közzétett adataiból.

Váratlanul hatalmasat zuhant a német kiskereskedelem

Váratlanul hatalmasat zuhant a német kiskereskedelem

Németországban a kiskereskedelmi forgalom novemberben jelentősen visszaesett, ami meghaladta az előzetes várakozásokat. A január 5-én közzétett adatok 2,5%-os csökkenést jeleztek az előző hónaphoz képest - írja a Reuters.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyan nyomás alá kerül Magyarország pillanatokon belül, aminek évekig fizethetjük az árát
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.