Előfizetői tartalom

Vége a dollár egyeduralmának? Meglepő elemzést tettek közzé

Portfolio
Ahogy az Egyesült Államok gazdasági szankciókat vetett ki Oroszországra és Iránra az elmúlt években, úgy újra fellángolt a vita arról, hogy meddig maradhat meg a dollár hegemóniája. Az Oroszország által vezetett BRICS-országok fontolgatják, hogyan lehetne megszabadulni a dollár dominanciájától, és a koalíción belül egy közös valutáról, az R5-ről beszélnek. Egyre inkább megkérdőjeleződik az amerikai deviza szerepe.

Bár egyre több nagyhatalom a dollár dominanciájának megszűnését követeli, a történelmi tendenciák, valamint a gazdasági és geopolitikai tényezők összetett hálója arra utal, hogy a belátható jövőben nem valószínű, hogy ne a zöldhasú legyen a világ első számú tartalékvalutája – írja elemzésében Robert Wade az LSE Nemzetközi Fejlesztési Tanszékének globális...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés