Több tízezer forint pályázható hulladékelszállításra

Portfolio
A kormányzat és az EM (Emberi Erőforrások Minisztériuma) támogatásával újra elindul a Tisztítsuk meg az országot! névre keresztelt hulladékfelszámolási pályázat. A program jogi személyeknek nyújt lehetőséget, hogy köbméterenként akár 45 ezer forint támogatásra is szert tehetnek, ha egy illegális szeméthegyet akarnak felszámolni – ismertette Raisz Anikó, az M1 reggeli műsorának vendégeként.

Az előző, 2020-ban indult kezdeményezés sikerei miatt indul újra a pályázat. Akkor két ütemben 474 sikeres pályázat révén több mint 165 ezer tonna illegális hulladékot sikerült felszámolni Magyarországon.

A mostani pályázat március 27-én éjfélig nyitva áll, és a tisztakornyezet.nhkv.hu oldalon érhető el. Az önkormányzatok maximum 75, az egyházi jogi személyek 50, a civil szervezetek 35, míg a gazdálkodó szervezetek 30 millió forintot igényelhetnek. A pályázók köbméterenként bruttó 45 ezer forint maximális összegig pályázhatnak – derül ki az MTI beszámolójából.

Az előző pályázat tapasztalatai alapján Raisz Anikó rámutatott arra, hogy ahol már egyszer elindult az illegális hulladék lerakása, ott nagy valószínűséggel folytatódik a felszámolás után is. Ennek megakadályozására az önkormányzatok és az egyházi jogi személyek az igényelhető támogatás legfeljebb 40 százalékát ingatlanvédelmi eszközök és rendszerek kiépítésére, bővítésére is felhasználhatják.

A fenntarthatóság, így a hulladékkezelés legfontosabb kérdéseiről részletesen szó esik majd szakmai eseményünkön.

A hulladékok legnagyobb részét építési, bontási törmelék és kommunális hulladék alkotja, és az illegális lerakók bejelenthetők az okostelefonokra letölthető Hulladékradar applikáción keresztül - tette hozzá a politikus.

Az illegális lerakókról begyűjtött hulladék legnagyobb részét igyekeznek hasznosítani, mint például az építési törmelék esetében, ahol az anyag alapanyagként kerül kezelésre.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF