FONTOS Új benzinárstop az asztalon, a kormány jövő héten tárgyal róla
Magyarország energiapiacának a feltérképezése - Milyen a tökéletes magyar energiamix?

Magyarország energiapiacának a feltérképezése - Milyen a tökéletes magyar energiamix?

A Magyarország számára legjobbnak ítélt energiamix összetételét másként látják az egyes energiapiaci szakértők, van, akinek az atomenergia, míg másnak a nap-, vagy a szélenergia magasabb aránya jelenti a végleges, karbonsemleges és biztonságos megoldást. Abban viszont többségében egyetértés van, hogy a magyarok energiatudatosságán van még mit javítani, csakúgy, mint a motiváción, ami sokszor nem mutat túl a költségmegtakarítási tényezőkön. A Green Policy Center szakmai beszélgetést szervezett a magyar energiahelyzetről Aszódi Attilával, Holoda Attilával, Kaderják Péterrel, valamint Koczóh Leventével, a GPC szenior klímapolitikai szakértőjével. Április 24-én a Portfolio Sustainable Tech konferenciáján Holoda Attilával a geotermia hazai lehetőségeiről, Koczóh Leventével pedig az épületállomány dekarbonizációjáról beszélgetünk. Részletek a linken. 

A katalizátorként működő technológia: itt az ideje felkészülni valami egészen másra

A katalizátorként működő technológia: itt az ideje felkészülni valami egészen másra

Véleményvezérek stratégiái és kilátásai, a fenntarthatóság és a költségmegtakarítás kapcsolata, hálózatmodernizáció, egy új energiatérkép létrejötte, a nettó zéró pálya alakulása, AI a fenntarthatóság szolgálatában és a technológia, mint katalizátor - csupán néhány azokból a kulcsfontosságú témákból, amelyek nem maradhattak ki a Schneider Electric Innovation Summit 2024 konferencia programjából. A korábbi helyszíni beszámoló után, most részletesen is összefoglaltuk, hogy mi mindenről volt szó a szakmai beszélgetéseken. A Schneider Electric innovációs lépéseiről április 24-én a Portfolio Sustainable Tech konferencián Hajós Balázs, értékesítési igazgató fog megszólalni.

A Mol új dobása: átadták a régió legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét

A Mol új dobása: átadták a régió legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét

A Mol-csoport átadta Kelet-Közép-Európa eddigi legnagyobb, 10 megawatt kapacitású zöld hidrogén üzemét Százhalombattán. A 22 millió eurós beruházás keretében megvalósuló üzem 25 000 tonnával csökkenti a Dunai Finomító szén-dioxid-kibocsátását és évente 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogén előállítására lesz képes. A technológia bevezetésével új fejezetet nyit a vállalat a hidrogéngazdaságban. A megnyitóról, ahol Lantos Csaba energiaügyi minszter is beszédet mondott, élőben tudósít a Portfolio.

Ez a piacon maradás kritériuma - Nem halogatható tovább az ESG-ügy

Ez a piacon maradás kritériuma - Nem halogatható tovább az ESG-ügy

Időről időre szigorodnak az előírások, amelyek alapján a vállalatoknak számot kell adniuk a működésük fenntarthatóságáról környezeti, társadalmi, vállalatirányítási szempontból. Az igazgatótanácsi ülések utolsó napirendi pontja, „az ESG-ügy” fokozatosan az elsődleges szempontok közé emelkedik. Aki arra számít, hogy az ESG-beszámolók készítése még éveken át halogatható, a közölt adatok kozmetikázhatók, az hibásan gondolkodik.

A nyugati világ felkészült a globális átalakulásra: innováció, technológia és adatok

A nyugati világ felkészült a globális átalakulásra: innováció, technológia és adatok

A dekarboniázció, az energiaátmenet és a zöld átállás minden lehetséges technológiai aspektusáról szólt az április 3-4. között megrendezett Schneider Electric Innovation Summit Párizsban. A kétnapos konferencián a green tech megoldások mellett igazán nagy hangsúly volt a partnerségeken, a közös gondolkodáson, amelyek nélkül aligha lehetne a kitűzött célokat időben teljesíteni. A Portfolio tudósít a helyszínről - megmutatjuk, hogy mivel foglalkozik jelenleg Nyugat-Európa, miben látják a legnagyobb kockázatokat, vagy éppen a megoldást jelentő kiutat a szakértők, és hogy mit üzen a Schneider Electric vezérigazgatója, Peter Herweck, a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatoknak, vállalatvezetőknek, döntéshozóknak. Helyszíni beszámoló következik.

Tavasszal találkozik a zöld üzleti világ - Jön a Sustainable Tech konferencia!

Tavasszal találkozik a zöld üzleti világ - Jön a Sustainable Tech konferencia!

Jön a Portfolio tavaszi fenntarthatósági konferenciája, ahol a konkrét megoldások, zöld gyakorlatok, technológiák lesznek a fókuszban! A Sustainable Tech 2024 konferencia nemcsak 2024 első féléves szakmai találkozóként szolgál a zöld megoldásokért elhivatott cégek vezetőinek, képviselőinek, fenntarthatósági szakértőknek, hanem célja, hogy a kiválasztott témák színpadra hozásával - úgymint fejlesztési, technológiai irányok a nagyvállalatoknál, finanszírozás és befektetés, megújuló energiák, AI és a digitalizáció, körforgásos gazdaság, épületek és az építőipar szén-dioxid mentesítése - megalapozza a közös gondolkodást, gyorsítsa az előrelépéseket. Nézzük, miről lesz szó április 24-én, a Portfolio Sustainable Tech konferenciáján!

Mi legyek, ha nagy leszek? - A szakértő válaszol a Z generáció nagy dilemmájára

Mi legyek, ha nagy leszek? - A szakértő válaszol a Z generáció nagy dilemmájára

A napokban számoltunk be róla, hogy Sonja van Lieshout, a World Employment Confederation – Europe elnöke a BCSDH üzleti reggelijén tartott előadásában 3 alapvető tendenciát azonosított, ami most átformálja, és egyben meghatározza a jövő munkaerőpiacát, illetve a legkeresettebb szakmákat is bemutatta. Ennek kapcsán a Portfolio arról is megkérdezte az elnököt egy interjú során, hogy a zöld átállásból eredő átképzésekkel kapcsolatban mit lát a legnagyobb kihívásnak, mit javasol, milyen területekre fókuszáljon a legfiatalabb generáció, vagyis azok a fiatalok, akik még ezután fognak a munkaerőpiacra lépni, vagy most kezdik el a karrierjüket. A zöld átállás különböző aspektusaival, a finanszírozással, a technológiaválasztással, a működési kihívásokkal, és a munkaerőpiaci kérdésekkel is foglalkozunk április 24-én a Sustainable Tech konferencián. Részletes program a linken.

A pénzügyesekre vár a világ megmentése?

A pénzügyesekre vár a világ megmentése?

A KPMG felmérése szerint még az évek óta fenntarthatósági úton járó cégeknek is fejtörést okoz, hogy miként emeljék a döntéshozói szintre a fenntarthatósági jelentéskészítéshez kapcsolódó feladatokat, megfelelően integrálva azt a szervezet működésébe. A kutatás alapján az eddig inkább kvalitatív beszámolók egyre inkább válnak kvantitatívvá, ennek következtében elkerülhetetlenül a pénzügyi és kontrolling területek illetékeseire hárulnak az ezzel kapcsolatos feladatok. A fenntarthatósági kérdések, problémák és lehetséges megoldások, a zöld átállás, a finanszírozás, és még sok kapcsolódó témával a Portfolio is foglalkozik április 24-én a Sustainable Tech konferencián. Részletek a linken.

A top 10 legkeresettebb szakma és 3 munkaerőpiaci trend, ami felforgatja az életünket

A top 10 legkeresettebb szakma és 3 munkaerőpiaci trend, ami felforgatja az életünket

Világunkat a jövedelmek, a vagyon és a jólét közötti növekvő egyenlőtlenségek jellemzik: a leggazdagabb 1,2% birtokolja a globális vagyon 50%-át, a legszegényebb 53% alig 1,1%-ot. Az egyenlőtlenségek magas szintje és szerkezete nem csak az egyén, hanem a vállalatok és a társadalom egésze számára is rendszerszintű kockázatot hordoz. A megoldás nem más, mint az emberi tőke valós megbecsülése. A BCSDH által szervezett üzleti reggelin a jövőt meghatározó munkaerőpiaci trendekről, a legkeresettebb szakmákról tartott előadást Sonja van Lieshout, a World Employment Confederation – Europe elnöke, akit az eseményen többek között arról is megkérdezett a Portfolio, hogy a zöld átállásból eredő átképzésekkel kapcsolatban mit lát a legnagyobb kihívásnak. A zöld átállás különböző aspektusaival, a finanszírozással, a technológiaválasztással, a működési kihívásokkal, és a munkaerőpiaci kérdésekkel is foglalkozunk április 24-én a Sustainable Tech konferencián. Részletes program a linken.

Lefedhető lenne Magyarország teljes villamosenergia-igénye szélenergiával? Technikailag igen!

Lefedhető lenne Magyarország teljes villamosenergia-igénye szélenergiával? Technikailag igen!

Technikailag Magyarország teljes villamosenergia-szükségletének a többszörösét is kitermelheténk szélenergiából, az ország fizikai, területi adottságai ehhez ugyanis megvannak. Ennek ellenére a Nemzeti Energia és Klímaterv (NEKT) alapján Magyarország csupán 1 gigawatt beépített szélerőmű-kapacitást tervez. A műszaki szélenergia-potenciált elemezte tanulmányában a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont, amiből kiderül, hogy közel 100 GW számított műszaki szélenergia-potenciállal rendelkezhetünk. A hazai megújuló energia jövőjéről, valamint a szélenergiával kapcsolatos lehetőségekről is előadást fognak tartani meghívott szakértőink április 24-én, a Sustainable Tech konferencián. 

Gúzsba köti a magyarországi akkugyártókat az EU új szabályozása

Gúzsba köti a magyarországi akkugyártókat az EU új szabályozása

Magyarország akkumulátoripari álmait alapjaiban írhatja újra az Európai Unió adatszolgáltatási rendelete. Az akkumulátorútlevelek rendszerében ugyanis a főként kínai és dél-koreai gyártóknak a teljes ellátási láncukra alkalmazniuk kell a szigorú EU-s szabályozást. A Centre for European Political Studies (CEPS) számos olyan pontot azonosított az uniós rendszerben, amely súlyos terhet róhat a gyártókra.

Bődületes bukásnak tűnik az EU 3 milliárd 2030-ig ígérete

Bődületes bukásnak tűnik az EU 3 milliárd 2030-ig ígérete

Annak ellenére, hogy az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy 2030-ig legalább 3 milliárd fát ültet az európai zöld megállapodás keretében, az Európai Bizottság egyik magas rangú tisztviselője elárulta, hogy a blokk messze van attól, hogy elérje ezt az ambiciózus célt – számolt be a Politico.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.