Lagarde világosan elmondta, mitől függ a kamatvágás

Portfolio
A Európai Központi Bank (EKB) nem tud további csökkentésekről nyilatkozni, miután valószínűleg júniusban megtörténik az első kamatvágás – mondta el Christine Lagarde elnök szerdán. Úgy látja, hogy adatvezérelt döntéshozatalra van szükség, és majd júniusban lesz pontosabb képük a jövőről, addig kár is találgatni.

Lagarde szerdai beszédében elismételte azt az elmúlt hónapokban sokan elmondott álláspontját, hogy „amikor arról van szó, hogy milyen adatok relevánsak a döntéseink szempontjából, akkor aprilisban egy kicsit többet, júniusban pedig sokkal többet tudunk majd”. Szerint ennél távolabb a monetáris politikában nem lehet látni – írja a Bloomberg.

„Döntéseinknek továbbra is az adatoktól függnek és ülésről ülésre értékeljük a helyzetet, reagálva az új információkra, amint azok beérkeznek” – mondta a frankfurti konferencián. Szerinte ez azt jelenti, hogy még az első kamatcsökkentés után sem tudnak határozottan megállapodni egy kamatpálya mellett.

Mivel egyre világosabbá válik, hogy az EKB első csökkentése csak júniusban esedékes, a vita most már arról folyik, hogy mennyire gyorsan vághatja majd vissza a történelmi magasságban levő kamatokat az euróövezeti központi bank, és hol fog végül stabilizálódni a kamatszint.

Egyes tisztviselők, mint például a görög Yannis Stournaras, felvetették azt a lehetőséget, hogy az idén több csökkentés is jöhet - ez összhangban van a befektetői elvárásokkal. Mások viszont inkább Lagarde álláspontján vannak, és nem akarnak a bizonytalan jövőről nyilatkozni. Luis de Guindos alelnök szerint is „az EKB-nek az aktuális adatokhoz kell alkalmazkodnia”.

Lagarde szerint a következő hónapokban közzétett adatok a bérekről, a termelékenységről és a vállalati profitmarzsokról döntenek arról, hogy mikor csökkenthetők a kamatok és meddig.

„Ha ezek az adatok elegendő mértékű egyezést mutatnak az alapinfláció és a projekcióink között, és feltételezzük, hogy a trendek tartósak maradnak, akkor képesek leszünk átlépni a politikai ciklusunk visszafogásának fázisába, és csökkenteni a politikát” - mondta.

Címlapkép forrása: EU

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF