Újra elkezdtek recessziótól félni az Egyesült Államokban

Portfolio
A munkanélküliség gyors emelkedését megakadályozandó a Fed akkor is kamatvágásokba kezd, ha ezzel az inflációs cél elérése jócskán kitolódik – írja a Bloomberg közgazdászok megkérdezése alapján.

Jerome Powell, a Fed elnöke a jegybank legutóbbi ülésén meglepetésre kifejezetten laza hangnemet ütött meg az év eleji vártnál magasabb infláció ellenére, és néhány közgazdász ebből arra következtet, hogy a jegybank átmenetileg elhalaszthatja az infláció elleni harcot, hogy megakadályozzon egy recessziót.

A Fed elnöke a sajtótájékoztatón többször is utalt rá, hogy a munkanélküliség meglepetésszerű emelkedése kiválthat kamatvágást, az állástalanok száma ugyanis képes nagyon gyorsan emelkedni, ezzel elindítva egy kedvezőtlen reálgazdasági folyamatot. Powell egyértelműen hozzátette: most még nem tartunk itt, a munkaerőpiac jó állapotban van.

Nem akarják, hogy a munkanélküliség emelkedése erőre kapjon

– mondta a Bloombergnek Wendy Edelberg, a Fed korábbi közgazdásza, aki jelenleg a Brookings Institution’s Hamilton Project igazgatója. A szakember hozzátette: a Fed nyitott lehet a kamatvágásokra, mivel a 2%-os inflációs cél nincs már olyan messze. Azaz

a jegybanknak nem kell kárt okoznia a munkaerőpiacon, ehelyett választhatja a hosszú, akár évekig tartó infláció elleni harcot.

Az ülés utáni sajtótájékoztatón Jerome Powell is hangsúlyozta, hogy a Fed nagyon elkötelezett az inflációs cél elérésében, de kiemelte, hogy ez időbe fog telni.

A Bloomberg megjegyzi, hogy ez egyaránt jó Joe Biden elnöknek, aki újraválasztásra törekszik, valamint a piacoknak is, a Fed ugyanis most kész a korábbiaknál nagyobb figyelmet szentelni a gazdaság támogatására.

A Fed maga is a munkanélküliség emelkedésére számít, de csak csekély mértékben: azt várják, hogy a ráta idén 4%-ra nő. Februárban 3,9% volt a munkanélküliségi ráta, ami kétéves csúcsot jelent.

Eközben viszont már 20 tagállamban emelkedett a munkanélküliség olyan mértékben, ami megfelel a Sahm-szabálynak: ez utóbbi kimondja, hogy amennyiben a munkanélküliség háromhavi mozgóátlaga legalább 0,5%-ponttal haladja meg az éves mélypontot, akkor recesszió következik be. Igaz, ezt szövetségi és nem tagállami szinten kell nézni, de a szövetségi szinten sincs messze a szabály teljesülése: a munkanélküliség három havi mozgóátlaga a 12 havi mélyponthoz képest 0,4%-kal nőtt.

A munkanélküliségi adatok vészjelzésként foghatók fel

– nyilatkozta Drew Matus, a MetLife vezető piaci stratégája, aki recessziót vár 2024-re.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF