Itt a Fed kamatdöntése: Jerome Powell fontos bejelentést tett
Portfolio
A Federal Reserve magyar idő szerint este 7-kor tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét és a makrogazdasági előrejelzéseket. A jegybank nem módosított az irányadó kamaton, az idei évre vonatkozó kamatelőrejelzése sem változott – utóbbinak nem sok híja volt. A jegybank szerint a gazdaság még a korábban várthoz képest is kevesebb karcolással fogja átvészelni az infláció elleni harcot – konkrétan nem vár érdemi lassulást a Fed –, az infláció elleni harc viszont picivel tovább tarthat, mint korábban gondolták.  Jerome Powell elnök megtartotta a sajtótájékoztatót, amelyen bejelentette a mennyiségi szigorítás közeljövőben várható kivezetését, valamint elmondta, hogy a vártnál magasabb infláció nem tántorította el a Fedet a jövőbeli kamatvágásoktól. Ám mielőtt meglépik a csökkentést, kell még pár biztató adat.
Megosztás

Véget ért az esemény - rövid összefoglaló

Véget ért Jerome Powell sajtótájékoztatója, a jegybankelnök a vártnál sokkal lazább hangnemet ütött meg. A kamat nem változott, a mennyiségi szigorítás kivezetését viszont elkezdte előkészíteni a Fed, részleteket még nem árultak el.

Az inflációval kapcsoltban Powell elmondta, hogy az továbbra is kedvezően alakul, de kell még néhány kedvező adat, mielőtt kamatot vághat a Fed. A januári és februári vártnál magasabb adatok nem változtattak az összképen, és ezek önmagukban nem térítik el a Fedet a várható kamatvágásról. Ugyanígy az elnök nem tulajdonított jelentőséget annak sem, hogy a reálgazdaság erős, elmondása szerint ez nem lesz akadálya a kamatvágásnak.

A jegybank előrejelzéseiben megemelte a GDP-növekedésre vonatkozó számokat, továbbra is lassú dezinflációt vár, és idén három kamatvágást jeleztek előre. Powell a kamatvágásokról semmi konkrétumot nem árult el, csupán annyit, hogy idén valamikor megtörténhet, és hogy nem döntöttek előre a következő ülések döntéseiről.

Összességében meglepő volt, hogy a Fed egyáltalán nem tulajdonít jelentőséget a vártnál magasabb inflációnak és az erős gazdasági adatoknak – legalábbis a kommunikáció ezt sugallta. Azt sem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy csak egy hajszálon múlott, hogy a kamatelőrejelzések mediánja a mostani előrejelzésben nem tolódott el a két vágás felé a decemberi háromról, vagyis a jegybankárok igenis érzékelik az inflációval kapcsolatos megnövekedett kockázatokat.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Most akkor közel van a Fed a kamatcsökkentéshez, vagy nincs?

Powell múlt héten a Kongresszusban azt mondta, hogy a jegybank már nincs messze attól a bizonyos bizonyítéktól az infláció csökkenéséről, ami ahhoz kell, hogy a Fed elkezdje a kamatcsökkentést. Powell meg is kapta a kérdést, hogy mit értett ez alatt, és kitart-e mellette. A jegybankelnök azt mondta, hogy ez egyszerűen azt jelenti, hogy az inflációs adatok jól alakulnak, de ennek továbbra is így kell lennie.

Várunk még néhány jó adatot

– mondta.

Megosztás

Mi a helyzet a digitális jegybanki dollárral?

"Azt gondolom, hogy ezzel kapcsolatban transzparensen kommunikáltunk. De akkor újra próbálkozom" – mondta Powell, kissé odaszúrva a kérdező újságírónak. Azt válaszolta, hogy a jegybank és a Kongresszus jelenleg vizsgálja az ügyet, és ez csak egy lehetséges eleme a jövőbeli pénzügyi rendszernek. "Folyamatosan vizsgáljuk ezt a lehetőséget, de én még nem tudom biztosan, hogy szükségünk van-e erre" – mondta.

Megosztás

Milyen adat adhatja meg a bizonyosságot a kamatvágáshoz?

A Fed az inflációs adatokra figyel, arra, hogy a folyamatok mit árulnak el. Ezen felül a gazdaság teljes képét nézi a Fed, de legnagyobb figyelmet az infláció kap – válaszolta Powell. A bérekkel kapcsolatos kérdésre azt mondta, hogy ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a 2%-os célhoz, arra van szükség, hogy a béremelkedés mértéke tovább lassuljon.

Megosztás

Még nem ismertek a mennyiségi szigorítás lassításának részletei

Powell szándékosan nem mondta el, hogy pontosan mikor kezdődik a mennyiségi szigorítás csökkentése, és milyen mértékben. "Ezekről csak most fogunk egyeztetni" – mondta. Azt is kifejtette, hogy a megfelelő időben, fokozatosan fogják kivezetni, hogy elkerüljék a piaci zavarokat. "Ez egy hosszú távú terv" – mondta.

Powell a mai ülésen korábban bejelentette, hogy a havi 95 milliárd dolláros mérleg-csökkentés ütemét hamarosan lelassítják.

Megosztás

Egyértelműen laza Powell hangneme

A beérkező adatok nem változtatták meg a képet, ami a következő: az infláció tartósan csökken a 2%-os cél felé, ez az út viszont néha rögös lesz. Most épp bukkanókat látunk – mondta, hozzátéve, hogy nem tudhatjuk, hogy valóban bukkanókkal van-e dolgunk, vagy tartós elakadást látunk. Ez csak később derül ki.

Powell egyértelműen galamb ma, azt az üzenetet küldi, hogy a Fed továbbra is a korábban kijelölt úton halad a kamatcsökentések felé, az átmenetileg lelassuló dezinfláció és az erős gazdaság sem tántorítja el ettől. A dollár tovább gyengült.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Az erős munkaerőpiac már nem elég, hogy a Fed elálljon a vágástól

Tavaly azt láttuk, hogy a munkaerőpiac erőteljesen bővült, elsősorban a külföldről beáramló munkaerőállomány miatt, emellett az infláció csökkenni tudott. Emiatt már nem aggódunk– mondta Powell, a munkaerőállomány erőteljes bővülése önmagában nem elég, hogy a Fedet eltántorítsa a kamatvágási tervektől.

Beszélt a pénzügyi feltételekről is, ezzel kapcsolatban is kifejezetten laza hangnemet ütött meg: noha több elemző azt várta, hogy Powell a laza pénzügyi feltételekre (például a részvényárfolyamokra) hivatkozva próbálja visszaszorítani a kamatcsökkentési várakozásokat, Powell azt mondta, hogy "a pénzügyi feltételek néha lazák, néha szigorúak." Nem tulajdonított tehát ennek sok jelentőséget.

Megosztás

Gyengül a dollár

Az eseménnyel egy időben a dollár gyengülni kezdett, már 0,4%-ot gyengült az euróval szemben. A mai eseményen Powell azt mondta, hogy az év elején közölt vártnál magasabb infláció nem változtat a Fed kilátásain. Emellett azt is bejelentette, hogy hamarosan elkezdenek egyeztetni a mennyiségi szigorítás leállításáról. Ezek hatására kezdhették eladni a dollárt.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Semmi konkrétumot nem árul el a kamatvágásokról

A kérdésekre válaszul Powell azt ismételgeti, hogy még nem látjuk biztosnak, hogy legyőztük az inflációt, de ha majd biztosak leszünk benne, lépni fogunk. Elmondta, egy ilyen jel lehet, ha például a munkaerőpiac határozottan enyhülne.

Többször elmondta már azt is, hogy a kockázatok kiegyensúlyozottak: a Fed nem akar sem idő előtt lépni, sem túl későn. A jegybank adatvezérelt jellegét hangsúlyozta, amikor azt mondta, hogy ma nem született semmilyen döntés a jövőbeli döntésekről.

Megosztás

Nem rémíti meg a Fedet a vártnál magasabb infláció

A januári infláció nagyon magas volt, de ennek alighanem szezonális oka volt. A februári szám magas volt, de nem annyira. Összességében az idei inflációs számok nem változtattak az összképen – mondta Powell. Ez kissé meglepő kijelentés az elnöktől, az infláció ugyanis mindkét hónapban a várt felett alakult, és ez aggasztani kezdte a közgazdászokat.

Nem reagáljuk túl ezeket a számokat

– mondta Powell.

Megosztás

"Elkezdtük az egyeztetést a mennyiségi szigorítás kivezetésének egyeztetéséről"

Powell elsütötte a híres "beszéltünk arról, hogy majd beszélünk a mennyiségi szigorítás csökkentéséről" fordulatot. A jegybankárok a mérlegpolitikát nagyon lassan változtatják, előtte ehhez hasonló felvezető üzenetekkel jelzik, hogy hamarosan lépni fognak. Ezzel akarják elkerülni a túlzott kötvénypiaci kilengéseket.

A Fed jelenleg havi 95 milliárd dollár értékben adja el eszközeit, a valóságban már most is kisebb ez az összeg. Powell azt mondta, hogy hamarosan a jövőben megfelelő lehet lassítani a mérlegleépítés ütemét. A jegybankelnök azt is elmondta, hogy ez nem jelenti azt, hogy a mérlegleépítés a közeljövőben lelassul.

A közgazdászok számítottak erre a bejelentésre, a közleményben ennek még nyoma sem volt.

Megosztás

Idén valamikor jöhet a kamatvágás

Ha a folyamatok a jelenleg várt szerint alakulnak, akkor idén valamikor elkezdődhet a kamatcsökkentés – mondta Powell. Ez nem új üzenet, eddig is ez volt a jegybank állítása. Ezután elmondta, hogy a korai és túl nagy kamatcsökkentés erodálhatja az eddigi eredményeket, de ugyanúgy a túl kései kamatcsökkentés felesleges károkat okozhat a gazdaságnak. Megismételte, hogy a jegybank további bizonyítékokat akar, mielőtt úgy dönt, hogy megkezdheti a kamatcsökkentéseket.

Ebben gyakorlatilag semmilyen új üzenet nem volt.

Megosztás

A Fed elkötelezett az infláció leszorítása ÉS az erős gazdaság fenntartása mellett

A jegybankelnök azzal kezdte, hogy a Fed elkötelezett a kettős mandátuma mellett (már egy ideje nemcsak arról beszélnek, hogy az infláció leszorítása mellett tartanak ki), majd elmondta, hogy az infláció jelentősen csökkent, de még mindig magas. Eközben a gazdaság erős, a munkanélküliség alacsony.

Ezután a közleményben szereplő üzeneteket és az előrejelzés számait ismerteti (lásd lent).

Megosztás

Powell kezdi

Az elnök sajtótájékoztatójáról élőben tudósítunk, a legfontosabb üzeneteket leírjuk. Ám aki hallani is akarja Powellt, itt tudja követni:

Megosztás

Nincs meglepetés, de a java csak most jön

Ami eddig elmondható, az az, hogy a Fed megfelelt a várakozásoknak: az előrejelzésekből látszik, hogy a jegybank elhúzódó harcra számít az inflációval szemben, ami kissé – de tényleg csak kissé – hatott a Fed saját kamatvárakozásaira is. Összességében viszont továbbra is optimista a jegybank, sőt, ami a reálgazdasági kilátásokat illeti, egyre optimistább.

A nagy üzenetek Jerome Powell 10 perc múlva kezdődő sajtótájékoztatójára maradtak, a befektetők is kivárnak, az euró-dollár keresztben nincs nagy kilengés egyelőre.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Megosztás

Íme az előrejelzések

A Fed közzétette makrogazdasági előrejelzéseit. Mint ahogy az látszik, az idei növekedési előrejelzését jócskán felfelé módosította a Fed, vagyis arra számít, hogy a gazdaság még jobb állapotban vészeli át az infláció csökkenését, mint eddig hitték. Eközben az inflációs előrejelzést kissé felfelé módosították. A legérdekesebb viszont a kamatokra vonatkozó előrejelzés, ami idén nem változott, ám jövő évre és azután kissé magasabb kamatszintet prognosztizálnak.

Az előrejelzésből a vártnál elhúzódóbb infláció elleni harc képe látszik: ám ez a Fed várakozásai szerint még annyi növekedési áldozattal sem jár, mint eddig hitték.

Pedig eddig is kifejezetten optimista volt a jegybank azután, hogy 2023-ban még a jelentős lassulás volt az alapforgatókönyv.

A Fed előrejelzései
GDP-növekedés
Előrejelzés 2024 2025 2026
2024 március 2,1% 2,0% 2,0%
2023 december 1,4% 1,8% 1,9%
2023 szeptember 1,5% 1,8% 1,8%
Infláció (PCE)
Előrejelzés 2024 2025 2026
2024 március 2,4% 2,2% 2,0%
2023 december 2,4% 2,1% 2,0%
2023 szeptember 2,5% 2,2% 2,0%
Munkanélküliség
Előrejelzés 2024 2025 2026
2024 március 4,0% 4,1% 4,0%
2023 december 4,1% 4,1% 4,1%
2023 szeptember 4,1% 4,1% 4,0%
Kamat (A célsáv közepe)
Előrejelzés 2024 2025 2026
2024 március 4,6% 3,9% 3,1%
2023 december 4,6% 3,6% 2,9%
2023 szeptember 5,1% 3,9% 2,9%
Forrás: Fed, Portfolio

A dot plotból kiderül, hogy ugyan az idei kamatelőrejelzés nem változott, de nem sok híja volt: több tisztviselő is kettőre csökkentette az idei kamatelőrejelzését, ám ez nem volt elég ahhoz, hogy a medián is eltolódjon.

Megosztás

Itt a teljes közlemény

"A közelmúlt mutatói arra utalnak, hogy a gazdasági tevékenység szilárd ütemben bővül. A munkahelyek számának növekedése továbbra is erős, a munkanélküliségi ráta pedig alacsony maradt. Az infláció az elmúlt évben mérséklődött, de továbbra is magas" – kezdődik a Fed közleménye. Az erős gazdaságra történő utalás jelzésértékű: egyrészt a jegybank "büszkélkedhet" azzal, hogy a kamatemelései mellett a gazdaság továbbra is erős, másrészt az erős kereslet inflációs kockázatokat jelent. Mivel a Fed hisz a puha landolásban, azaz az infláció recesszió nélküli letörésében, az első értelmezés egyre hangsúlyosabb lehet.

"A bizottság arra törekszik, hogy hosszabb távon a maximális foglalkoztatottságot és a 2 százalékos inflációt érje el. A bizottság úgy ítéli meg, hogy a foglalkoztatási és inflációs célok elérésének kockázatai egyre jobban egyensúlyba kerülnek. A gazdasági kilátások bizonytalanok, és a bizottság továbbra is nagy figyelmet fordít az inflációs kockázatokra" – folytatódik a közlemény. A kockázatok kiegyensúlyozottsága arra utal, hogy a Fed már legalább akkora veszélyét látja annak, hogy a magas kamatok végül letörik a növekedést, mint hogy az infláció felpattan. A kockázatok egyensúlyba kerülése azt üzeni, hogy a kamatemelések befejeződtek és hamarosan kezdődik a kamatcsökkentés, de ez nem új üzenet.

"Céljainak támogatására a bizottság úgy döntött, hogy a szövetségi alapkamatláb célsávját 5,25-5,5 százalékon tartja. A szövetségi alapkamatláb célsávjának bármilyen módosítását mérlegelve a bizottság gondosan értékelni fogja a beérkező adatokat, a kilátásokat és a kockázatok egyensúlyát. A bizottság nem számít arra, hogy a célsáv csökkentése helyénvaló lesz mindaddig, amíg nem szerez nagyobb bizalmat abban, hogy az infláció tartósan 2 százalék felé halad" – írják, kiemelés tőlünk. A kiemelt mondat sem új üzenet, de a kamatcsökkentések előtt ez tekinthető a Fed fő állításának: a kérdés most az, hogy mikor kapja meg a jegybank azokat a bizonyítékokat, amelyekre alapozva elkezdheti a kamatcsökkentést. A mostani közleményben inkább a változatlanság a lényeg: a legutóbbi üléshez képest egyelőre nem lett biztosabb a Fed a sikerben, legalábbis a közleményből ez nem derül ki.

"Ezen túlmenően a bizottság folytatja a kincstári értékpapírok, valamint a vállalati adósságok és a i jelzálogfedezetű értékpapírok állományának csökkentését, ahogyan azt korábban bejelentett terveiben leírta. A bizottság határozottan elkötelezett amellett, hogy az infláció visszatérjen a 2 százalékos célkitűzéshez" – ez is fontos üzenet, ugyanis egyes közgazdászok felvetették, hogy a Fed hamarosan elkezdi kivezetni a mennyiségi szigorítást, ezt pedig jóelőre elő kell jeleznie. Ma ez még nem történt meg.

"A monetáris politika megfelelő irányvonalának értékelése során a bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a beérkező információk gazdasági kilátásokra gyakorolt hatását. A bizottság készen áll arra, hogy szükség szerint kiigazítsa a monetáris politika irányvonalát, ha olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a bizottság céljainak elérését. A Bizottság értékelései során az információk széles körét veszi majd figyelembe, beleértve a munkaerő-piaci helyzetre, az inflációs nyomásra és az inflációs várakozásokra, valamint a pénzügyi és nemzetközi fejleményekre vonatkozó adatokat" – zárul a közlemény. Ebben a bekezdésben semmilyen új üzenet nincs, hónapról hónapra visszatér ez az elem a közlésben.

Megosztás

Itt a döntés

A várakozásoknak megfelelően a Fed változatlanul hagyta a kamatokat, az irányadó egynapos bankközi kamatláb 5,25-5,5% között marad. A döntés egyhangú volt.

A jegybank nem változtatott az idei kamatemlőrejelzésén sem: továbbra is három vágást prognosztizálnak 2024-re. A nagy kérdés igazán az volt, hogy a bizonytalan makrogazdasági adatok – főleg az inflációs helyet – miatt a jegybank csökkenti az idei évre vonatkozó kamatelőrejelzését, de ezt nem tette meg.

Az úgynevezett dot plot a jegybank döntéshozóinak véleményét tükrözi a kamatok várható alakulásáról. Ez csak egy előrejelzés, nem vehető biztosra, hogy a kamatok végül az előrejelzéseknek megfelelően alakulnak majd, mindenesetre pontos képet ad a Fed döntéshozónak jelenlegi várakozásáról.

Most azt prognosztizálják a jegybankárok, hogy a kamatok idén összesen 75 bázisponttal csökkennek.

Megosztás

Hamarosan jön a Fed kamatdöntése

A várakozások szerint a Fed ma nem módosít az irányadó kamaton, ám a várakozások szerint hamarosan megkezdik a kamatcsökkentést: a mai ülésen így mindenki arra figyel majd, hogy milyen jeleket küld a jegybank egy esetleges jövőbeli kamatcsökkentésről. Bővebben lásd felvezető írásunkat.

A Fed emellett makrogazdasági előrejelzéseket is közzétesz, ami tartalmazni fogja az inflációs és növekedési előrejelzés mellett a kamatokra vonatkozó prognózisokat is.

Az eseményt élőben követjük, cikkünk 7 óra után folyamatosan frissül. A devizapiaci és részvénypiaci reakciókat két külön cikkben követjük, ezeket belinkeljük ebbe a cikkfolyamba.

Címlapkép forrása: Getty Images

Megosztás

Vihar előtti csend a tőzsdéken

Az elmúlt napokban vegyes mozgások jellemezték a tőzsdéket, a befektetők inkább kivártak az amerikai jegybank ma esedékes kamatdöntő ülése előtt. Ugyan tegnap az amerikai tőzsdék felpattantak, és ezek után a vezető ázsiai indexek is feljebb kerültek, Európában és az Egyesült Államokban már csak iránykeresés látszik. Ma este ismerteti kamatdöntését a Federal Reserve, majd a szokásos sajtátójákoztatón közli megállapításait Jerome Powell, a központi bank elnöke - az esemény hozhat nagyobb kilengéseket a piacon.

Vihar előtti csend a tőzsdéken
Megosztás

Fontos szinten a forint, este dőlhet el az irányváltás

A keddi átmeneti gyengülés után szerdán két hullámban ismét gyengült a forint, az euró jegyzései 396 közelébe emelkedtek, aztán délután erőre kapott a magyar fizetőeszköz. A befektetők világszerte várják a Fed esti kamatdöntését, amely az óraállítás miatt a szokásosnál 1 órával hamarabb, már este 7-kor jön, majd fél 8-tól Jerome Powell Fed-elnök áll a kamerák elé. Az esti információk komoly kilengéseket hozhatnak a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, így a forint árfolyamában is.

Fontos szinten a forint, este dőlhet el az irányváltás
Megosztás

Már ma köddé válhatnak a kamatvágásról szőtt álmok

Csökken a júniusi kamatvágás valószínűsége, de még mindig azt árazzák a befektetők, hogy a Fed ekkor fog először kamatot vágni. Az szinte biztos, hogy a mai ülésen még nem változik a kamat, az már kevésbé, hogy a jegybank nem oszlatja el a júniusi vágásra vonatkozó várakozásokat. Az infláció ugyanis makacsabb a vártnál, a reálgazdaság továbbra is erős, így előfordulhat, hogy a ma érkező kamatelőrejelzés is kisebb csalódást okoz majd.

Már ma köddé válhatnak a kamatvágásról szőtt álmok
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Benzin