Hiába nő a cégalapítások száma, egyre kevesebb vállalkozás marad talpon Magyarországon

Portfolio
Az Opten legfrissebb adatai szerint 2024 februárjában a működő társas vállalkozások száma 515 ezer alá csökkent, az elmúlt hat hónapban továbbra is folytatódott a cégek számának csökkenése. Azonban a cégalapítások számának emelkedése biztató jel.

Az Opten legfrissebb adatai szerint 2024 februárjában lendületes növekedés indult a cégalapításoknál, de összességében így is csökkent a teljes hazai cégszám. Összesen 2,600 új vállalkozás jött létre az előző hónapban, jelentős emelkedést mutatva az előző év azonos időszakához képest.

A cégszám csökkenése tovább folytatódott, ugyanakkor a megszűnések száma már visszafogottabb volt, 600 céggel kevesebb szűnt meg, mint az előző évben.

A cégalapítások lendületes növekedése bíztató jel a korábbi időszakok után, de az új cégbírósági eljárások magas aránya továbbra is komoly kihívást jelent. A felszámolási eljárások száma különösen kiemelkedő, ami hatással van a cégek megszűnésének növekedésére.

Az új felszámolási eljárások közelítőleg elérhetik az 1 800-at, ami az eljárások 43,9%-át teszi ki.

Alföldi Csaba, az Opten szakértője szerint a korábbi évekhez képest a cégszám további csökkenésére lehet számítani, mivel az új alapítások nem elegendőek az eljárások számának ellensúlyozására.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF