Nagyot drágulhat a nyuszicsoki

Portfolio
Egészen elképesztő mértékben emelkedik a kakaó árupiaci jegyzése, az árfolyam nemrég elérte a lélektanilag fontos 10 000 dolláros tonnánkénti szintet. De mi okozza mindezt?

Nincs megállás, tovább dübörög a rali a kakaó piacán:

nemrég átlépte a tonnánkénti 10 000 dolláros szintet is az árfolyam,

ezzel együtt idén már 140 százalékkal került feljebb a tonnánkénti jegyzés.

A kakaó árának emelkedése előbb-utóbb beépülhet a fogyasztói árakba, a megnövekedett költségszint ugyanis nehéz helyzetbe hozza a nagy csokoládégyártókat. Attól függően, hogy a fogyasztók mennyire reagálnak érzékenyen a csokoládétermékek magasabb áraira, a termékek bolti ára tovább fog emelkedni az elkövetkező hónapokban, az egekbe szökő kakaóár nem egy svunggal, hanem fokozatosan épül be az árakba. 

Nemrég egy részletes elemzés során tértünk ki a fontosabb áralakító tényezőkre - többek között ezeknek köszönhetjük a brutális ralit:

  • Harmattan-szél: a nyugat-afrikai országokat érintő harmattan egy forró, száraz passzátszél, a Szahara felől fúj északkeleti vagy keleti irányból a Guineai-öböl felé november vége és március közepe között. Jellemzően sok port szállít, mivel a Szahara felett felkapja az apró, 0,5-10 mikrométer méretű porszemcséket, amiket akár több száz kilométerre az Atlanti-óceán fölé is elhord. Út közben amellett, hogy kiszárítja a kakaóföldeket és ezzel rontja a termelékenységet, a levegőben sűrű köd alakul ki a portól, ami a szállítást is jelentősen megnehezíti.
  • El Nino: ez az extrém meleget hozó jelenség először szokatlanul sok csapadékot, majd száraz hőséget hozott a térségbe, a szélsőséges időjárási körülmények rosszul hatnak a termésre. Maga a jelenség a Csendes-óceán trópusi középső és keleti részén a felszíni vizek szokatlan felmelegedését jelenti, ez egy természetben előforduló éghajlati jelenség, amely átlagosan 2-7 évente fordul elő.
  • Rendszerszintű problémák a termelésben: komoly pánik alakult ki a piacon a közelmúltbeli jelentések miatt, amelyek szerint egyes elefántcsontparti és ghánai kakaóüzemek leállították vagy radikálisan csökkentették a feldolgozási tevékenységet, mert az egekbe szöktek a költségeik. Ez első blikkre érdekesen hangozhat, logikus lenne ugyanis, hogy a megugró kakaóár mellett nagyon is megéri a kitermelés: a jelenlegi rendszer azonban úgy működik a nyugat-afrikai piacokon, hogy a helyi kormányok fix áron veszik át a termelőktől a terményt, a gazdák tehát jelenleg nem profitálnak az egekbe szökő kakaóárból (a nagyker-ár kb 30%át kapják meg).

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF