Portfolio signature

Nagy a baj: elképesztő trükközésekre kényszerülnek a népszerű édességnél

Mondhatni tökéletes vihar pusztít a globális kakaópiacon, a radikálisan bezuhanó afrikai termelésnek köszönhetően a bitcoint és az Nvidiát megszégyenítő tempóval lőtt ki a kakaó árupiaci jegyzése. Ebben a környezetben egyre kétségbeesettebb lépésekre kényszerülnek a nagy édességgyártók: fokozatosan építik be az árakba a megugró költségeket, emellett többen csökkentik a csokoládé méretét, de vannak, akik még a csokoládé alapanyagát, a kakaót is kiveszik az egyenletből. Adódik a kérdés: miért ilyen kétségbeejtő a helyzet a globális kakaópiacon? Meddig maradhatnak az egekben az árak, mi kéne ahhoz, hogy javuljon a helyzet?

Elképesztő drágulás a kakaó piacán

Azt hihetné az ember, hogy csak az AI-őrület főkolomposainál és a kriptodevizák világában lehet elképesztő árfolyamalakulásokat látni - ez azonban közel sem igaz, az árupiac is tartogat finoman szólva is érdekes grafikonokat, a kakaó jegyzése például gyakorlatilag úgy néz ki, mintha a vonaldiagram átszúrná felfelé a grafikont. A mögöttünk álló hónapokban valósággal felrobbant az árfolyam, a jegyzés átlépte a fontonkénti 8400 dolláros szintet is,

ami új történelmi csúcsot jelent.

Csak hogy érzékeltessük a helyzet súlyát: egy évvel ezelőtt még 3000 dollár/fontos áron kereskedtek a kakaóval.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés